Wouter Hoeffnagel - 20 april 2023

Datalek bij Joris Zorg na cyberaanval

Joris Zorg, een zorginstelling in Brabant, is getroffen door een cyberaanval. Bij de aanval zijn gegevens van zowel cliënten en medewerkers buitgemaakt, die inmiddels op het darkweb worden gepubliceerd.

Datalek bij Joris Zorg na cyberaanval image

Het datalek is door Joris Zorg zelf bekend gemaakt. De zorginstelling beschikt over vijf locaties in de Kempen. De aanval vond in december al plaats, waarna de gestolen data recent is gedeeld op het darkweb. 

Chantage met gestolen data

Omroep Brabant meldt dat de aanval het werk is van Lockbit. Deze groepering richt zich op aanvallen met ransomware en het chanteren van slachtoffers met gestolen gegevens. Recentelijk is onder meer de KNVB slachtoffer geworden van Lockbit. De groepering stelt 100 GB aan data te hebben gestolen van Joris Zorg.

Welke data exact is gepubliceerd onderzoekt Joris Zorg momenteel in samenwerking met externe deskundigen. Door de grote hoeveelheid data die is gepubliceerd stelt de organisatie hier momenteel nog geen zicht op te hebben. De zorgorganisatie adviseert cliënten en familieleden alert te zijn op malafide telefoontjes en berichten. Ook zou een deel van de cliënten het advies hebben gekregen hun paspoort en identiteitsbewijs te laten vervangen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!