Wouter Hoeffnagel - 27 april 2023

Gartner verwacht ruim 11% minder omzet uit halfgeleiders

De omzet uit halfgeleiders daalt dit jaar met 11,2%. In 2022 bedroeg de markt $ 599,6 miljard, en maakte de markt een marginale groei van 0,2% door ten opzichte van 2021.

Gartner verwacht ruim 11% minder omzet uit halfgeleiders image

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. De kortetermijnvooruitzichten voor de halfgeleidermarkt zijn verder verslechterd, concludeert de marktonderzoeker. De wereldwijde halfgeleideromzet bedraagt naar verwachting in 2023 in totaal 532 miljard dollar.

“Terwijl de economische tegenwind aanhoudt verspreidt de zwakke vraag naar elektronica op de eindmarkt zich van consumenten naar bedrijven, waardoor een onzeker investeringsklimaat ontstaat. Een overaanbod aan chips waardoor de voorraden toenemen en de chipprijzen dalen versnelt bovendien de achteruitgang van de halfgeleidermarkt dit jaar”, aldus Richard Gordon, Practice Vice President bij Gartner.

Geheugeninkomsten dalen met 35,5%

De geheugenindustrie kampt met overcapaciteit en overtollige voorraden, wat de gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) in 2023 aanzienlijk onder druk blijft zetten. De geheugenmarkt is naar verwachting $ 92,3 miljard waard in 2023, wat een daling van 35,5% is ten opzichte van een jaar eerder. Naar verwachting herstelt de markt echter in 2024, met een groei van maar liefst 70%.

De DRAM-markt kampt gedurende het grootste deel van 2023 met een aanzienlijk overaanbod als gevolg van een zwakke vraag naar eindapparatuur en hoge voorraadniveaus ondanks de productie van platte bits door DRAM-leveranciers. Gartner-analisten voorzien dat de omzet van DRAM in 2023 met 39,4% daalt tot in totaal $47,6 miljard. De markt beweegt in 2024 weer richting een onderaanbod, en de DRAM-inkomsten stijgen naar verwachting met 86,8% naarmate de prijzen weer aantrekken.

Ook NAND-markt in zwaar weer

Gartner verwacht dat de komende zes maanden de dynamiek voor de NAND-markt vergelijkbaar zal zijn met die voor de DRAM-markt. Een zwakke vraag en een aanzienlijke voorraad van leveranciers creëren een overaanbod, wat resulteert in sterke prijsdalingen. Als gevolg hiervan daalt de NAND-omzet naar verwachting met 32,9% tot $ 38,9 miljard in 2023. In 2024 stijgt de NAND-omzet naar verwachting met 60,7% als gevolg van een groot aanbodtekort.

"De halfgeleiderindustrie staat de komende tien jaar voor een aantal langetermijnuitdagingen", aldus Gordon. "Er komt een einde aan de afgelopen decennia van grote volumes en dure content, met name in de pc-, tablet- en smartphonemarkten waar technologische innovatie ontbreekt."

Bovendien hebben COVID-19 en de handelsspanningen tussen de VS en China de trend van deglobalisering en de opkomst van technonationalisme versneld. "Halfgeleiders worden tegenwoordig gezien als een probleem voor de nationale veiligheid", zegt Gordon. “Overheden over de hele wereld haasten zich om zelfvoorzienend te worden in de toeleveringsketen van halfgeleiders en elektronica. Dit leidt tot het stimuleren van onshoring-initiatieven over de hele wereld.”

Gefragmenteerde vraag naar halfgeleiders

De halfgeleidermarkten voor pc's, tablets en smartphones stagneren. De gecombineerde markten vertegenwoordigen in 2023 zo'n 31% van de halfgeleideromzet en bedragen in totaal 167,6 miljard dollar. "Deze markten met een hoog volume zijn verzadigd en zijn vervangingsmarkten geworden zonder dwingende technologische innovatie", aldus Gordon.

Tegelijkertijd realiseren zowel de auto- als de industriële, militaire/civiele halfgeleidermarkten voor ruimtevaart groei. De markt voor auto-halfgeleiders groeit naar verwachting met 13,8% tot $ 76,9 miljard in 2023.

In de toekomst zijn er naar verwachting veel meer, maar tegelijkertijd kleinere eindmarkten. Eindmarkten zijn meer gefragmenteerd verwacht Gartner, met groeiblokken die bestaan uit meerdere verschillende sectoren in de auto-, industriële, IoT- en militaire/luchtvaartsector.

“De vraag op de eindmarkt wordt minder blootgesteld aan duurzame consumptiegoederen en meer aan zakelijke kapitaaluitgaven. Toeleveringsketens zijn complexer met veel meer betrokken tussenpersonen en gevarieerde afzetkanalen, en om aan verschillende eindmarktvereisten te voldoen, zijn verschillende soorten capaciteit nodig”, aldus Gordon.

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in 'Semiconductors and Electronics Forecast Database, Worldwide, 1Q23 Update.'

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!