Witold Kepinski - 04 mei 2023

Cegeka zet continue groei voort

Cegeka zet continue groei voort image

Cegeka zet zijn groei in Europa voort. De technologiespecialist, actief als integrator en operator en belangrijke speler in het SaaS-speelveld met het hoofdkantoor in België, sluit het boekjaar 2022 af met een geconsolideerde omzet van 871 miljoen euro. Dat is een stijging van 17% in vergelijking met de jaarcijfers van 2021. Het aandeel van de Nederlandse bedrijven in deze omzet bedroeg 28%.*

“2022 was géén eenvoudig jaar. Net zoals andere bedrijven in Europa zijn we geconfronteerd met geopolitieke instabiliteit en de uitdagingen van een stijgende inflatie. Ondanks deze obstakels hebben we opnieuw een erg mooie groei kunnen realiseren. Dit succes is volledig toe te schrijven aan de in close cooperation samenwerking met onze klanten en het vakmanschap van de meer dan 6.000 Cegekanen. Dankzij waardegedreven ondernemerschap hebben we bovendien een mooie technologische bijdrage kunnen leveren aan meerdere maatschappelijk relevante projecten”, zegt André Knaepen, oprichter en voorzitter van de Raad van Bestuur van Cegeka.

“Als nieuwe managing director in Nederland ben ik verheugd dat ik kan voortbouwen op een solide basis. Ik heb snel gemerkt dat we een schitterend team hebben, met mensen die begrijpen wat onze technologie betekent voor onze klanten. Dat is belangrijk omdat we bij Cegeka begrijpen dat IT een mensenzaak is. Hoewel technologie erg belangrijk is – we investeren er fors in – is het bouwen van langetermijnrelaties op basis van wederzijds vertrouwen het belangrijkst. Of het nu gaat om klanten, partners of medewerkers …”, zegt Annelore Buijs, Managing Director Cegeka Nederland.

Sterke groei in financiële cijfers in 2022*

Cegeka realiseerde in 2022 een geconsolideerde omzet van 871 miljoen euro. Dat is een stijging van 17% in vergelijking met 2021. Het aandeel van de Nederlandse bedrijven in deze omzet bedroeg 28%. De operationele winst van de ICT-groep steeg met 10% in vergelijking met een jaar eerder tot een bedrag van 73 miljoen euro. De recurrente EBITDA steeg naar 95 miljoen euro. Dat is een stijging van 15% in vergelijking met 2021.

“We zijn er opnieuw in geslaagd om de financiële positie van de Cegeka Groep verder te versterken. Gelijktijdig hebben we fors geïnvesteerd in onze internationale expansie. Dat hebben we onder meer gedaan in Scandinavië met de uitbouw van Cegeka Zweden dankzij de meerderheidsparticipatie in Solver Sweden”, zegt Stephan Daems, CFO van Cegeka.
Cegeka investeert in de technologische toekomst

Cegeka gelooft rotsvast in het feit dat technologie de toekomst van de maatschappij verder zal bepalen. Dankzij onze sterke financiële resultaten investeren we sterk in technologieën die de komende jaren het verschil zullen maken. Zo hebben we geïnvesteerd in onze hybride cloud capaciteiten.

“We hebben een state-of-the-art Azure Center of Excellence uitgebouwd binnen de Cegeka Groep met de overname van DexMach. Dit betekent een versterking van onze hybrid cloud strategie, waarbij we de mogelijkheden die hyperscalers als Microsoft Azure bieden, combineren met de sterktes van onze eigen soevereine Cegeka datacenters”, aldus Bijnens. “In datzelfde investeringsrijtje past ons geloof in digitale platformen als nexuzhealth voor de gezondheidszorg en Smartschool voor het onderwijs”, zegt Bijnens.

2023 wordt het jaar van AI en ‘Observability’

“Dat 5G en AI vandaag al centraal staan, hadden we voorzien. Op vlak van AI hebben we een Europees team van meer dan 300 data- en AI-experts met kennis en knowhow gaande van BI tot Machine Learning. AI is here to stay: in 2023 wordt het de niet te missen copiloot in ons leven”, aldus Stijn Bijnens, CEO van Cegeka.

Daarnaast wordt ‘Observability’ alsmaar belangrijker voor bedrijven in het snel veranderende digitale landschap van vandaag. “Daarom stellen we dit centraal in het digitaal customer engagement plaftorm van Cegeka: Horizon. Via Horizon bieden we al onze klanten een 'single pane of glass' met een granulair inzicht in individuele diensten, zodat ze hun digitale omgeving onder controle kunnen houden. Je zou kunnen zeggen dat Horizon de digitale belichaming is van onze 'in close cooperation'-filosofie”, besluit Bijnens.

* De bekendgemaakte financiële resultaten zijn pro-forma cijfers, hetgeen het eenvoudiger maakt om vergelijkingen te maken met financiële cijfers van de voorbije jaren. Later dit jaar zal Cegeka overstappen naar International Financial Reporting Standards (IFRS) voor de financiële rapportage.

\

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!