Witold Kepinski - 04 mei 2023

Wat moet je weten over de NIS2-richtlijn?

In Europa geldt op dit moment de NIS1-richtlijn voor essentiële bedrijven zoals water- en telecombedrijven. Deze richtlijn heeft als doel om de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen in deze sectoren te verbeteren en de veerkracht tegen cyberaanvallen te vergroten. Met de NIS2-richtlijn worden de cybersecurity-eisen in heel Europa verhoogd, waardoor er uniforme regels worden opgesteld voor middelgrote en grote instanties die actief zijn in kritieke en belangrijke sectoren, zoals energie, vervoer, gezondheid en digitale infrastructuur.

Wat moet je weten over de NIS2-richtlijn? image

De NIS2-richtlijn is bedoeld om de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen te versterken door middel van een reeks maatregelen. Zo moeten de bedrijven die onder de richtlijn vallen onder andere voldoen aan technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen, zoals het periodiek uitvoeren van risicoanalyses en het implementeren van noodplannen voor incidentrespons. Daarnaast moeten deze bedrijven ook samenwerken met andere organisaties om dreigingen te identificeren en te reageren op incidenten.

Om bedrijven te helpen bij het begrijpen van de NIS2-richtlijn, heeft ESET Nederland i.s.m. Eversheds Sutherland Netherlands een whitepaper opgesteld. De whitepaper biedt een overzicht van de belangrijkste aspecten van de NIS2-richtlijn en is vrij beschikbaar voor iedereen. De whitepaper is bedoeld als een begrijpelijk overzicht van de richtlijn en kan worden gebruikt als basis voor verdere discussies over de implementatie ervan.

Kennisdeling is de enige weg vooruit als het gaat om cybersecurity. Door samen te werken en informatie te delen, kunnen bedrijven en organisaties beter voorbereid zijn op de steeds evoluerende dreigingen van cyberaanvallen. De NIS2-richtlijn is een stap in de goede richting om de cybersecurity in Europa te verbeteren en hopelijk zal de whitepaper helpen om bedrijven te helpen begrijpen wat er van hen wordt verwacht om te voldoen aan de nieuwe eisen.

LEES DE WHITEPAPER

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!