Witold Kepinski - 08 mei 2023

NAVO betrekt de industrie bij kritieke onderzeese infrastructuur

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg had onlangs een ontmoeting met marktleiders op het gebied van energie- en communicatie-infrastructuur om de rol van de NAVO te bespreken bij het bijdragen aan de beveiliging van kritieke onderzeese infrastructuur en samenwerking met de industrie.

NAVO betrekt de industrie bij kritieke onderzeese infrastructuur image

De secretaris-generaal opende een rondetafelgesprek op het NAVO-hoofdkwartier tussen leiders uit de industrie en civiele en militaire experts uit de hele NAVO. De gesprekken waren gericht op een beter begrip van bedreigingen voor kritieke onderzeese infrastructuur en het delen van beste praktijken op het gebied van samenwerking en coördinatie.

De ontmoeting komt mogelijk voort omdat diverse Russische (staats) schepen snuffelen aan onderzeese kabels van Westerse landen die mogelijk kunnen saboteren.

"Voor de NAVO is de bescherming van kritieke onderzeese infrastructuur essentieel voor onze veiligheid en defensie, omdat het essentieel is voor de bescherming van de veiligheid en welvaart van onze samenlevingen", aldus de secretaris-generaal. "Onderzeese kabels vervoeren elke dag naar schatting 10 biljoen dollar aan overdrachten, tweederde van de olie en het gas in de wereld wordt op zee gewonnen of over zee vervoerd, en ongeveer 95% van de wereldwijde gegevensstromen wordt verzonden via onderzeese kabels", voegde hij eraan toe. De secretaris-generaal benadrukte het belang van samenwerking met de industrie die deze infrastructuur bouwt, exploiteert en onderhoudt om de veiligheid ervan te verbeteren.

De NAVO werkt al jaren aan de bescherming van kritieke infrastructuur. Na de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding in de Oostzee afgelopen september hebben de geallieerden hun militaire aanwezigheid in de regio opgevoerd. 

De NAVO heeft onlangs ook een onderzeese infrastructuurcoördinatiecel opgericht om kwetsbaarheden in kaart te brengen en de inspanningen tussen NAVO-bondgenoten, partners en de particuliere sector te coördineren. 

Er is ook een nieuwe NAVO-EU-taskforce voor weerbaarheid en bescherming van kritieke infrastructuur opgericht.

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!