Wouter Hoeffnagel - 10 mei 2023

Centric eist lening van tachtig miljoen terug van Sanderink

IT-dienstverlener Centric wil van Sanderink Investments, een holding van Gerard Sanderink, een lening van 80 miljoen dollar terug. Sanderink dreigt op zijn beurt met een claim van twee miljard dollar. Tegelijkertijd beschuldigt Sanderink in een e-mail gericht aan Kamerleden het huidige management van Centric ervan onderdeel uit te maken van een Russisch complot.

Centric eist lening van tachtig miljoen terug van Sanderink image

De 80 miljoen dollar die Centric van Sanderink Investments terug wil is in de COVID-19 periode uitgeleend, meldt De Telegraaf. Sanderink was toen nog bestuurder bij Centric. De voormalig topman van Centric slaat zelf ook terug met een claim. Sanderink stelt dat de vordering vanuit Centric onderdeel uitmaakt van een poging vanuit Rusland om zijn bedrijven in handen te krijgen. Hij dreigt met een schadeclaim van twee miljard euro indien topman Peter Wakkie en de huidige bestuurders van Strukton niet uit hun functie worden gezet.

Sanderink spreekt over banden met Rusland

Sanderink uit in een brief gericht aan Kamerleden daarnaast allerlei beschuldigingen richting het huidige management van Centric, meldt het Algemeen Dagblad. Het gaat daarbij deels om managementleden die door de Ondernemingskamer zijn aangesteld nadat Sanderink bij het bedrijf is afgezet.

Zo stelt Sanderink onder meer dat topman Wakkie nauwe banden onderhoudt met zowel de Russische georganiseerde misdaad als Russische oligarchen. Zij zouden de bedrijven van Sanderink in handen willen krijgen, en via deze route onrust willen veroorzaken in Nederland. Het gaat daarbij naast Centric ook om andere bedrijven die in handen zijn van Sanderink: ingenieursbureau Antea Group, bouwbedrijf Strukton en bouwgroep Oranjewoud.

Sanderink roept Kamerleden in de brief op in te grijpen. Indien dit niet gebeurt ziet Sanderink zich naar eigen zeggen genoodzaakt de bedrijven te verkopen, waarmee hij zou willen voorkomen dat zij in handen vallen van de Russische georganiseerde misdaad. Dit is in de praktijk overigens niet mogelijk; een bewindvoerder heeft zeggenschap over de aandelen van Sanderink.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!