Wouter Hoeffnagel - 17 mei 2023

IDC: Europese investeringen in digitale transformatie groeien met dubbele cijfers

De Europese uitgaven aan digitale transformatie (DX) bedragen dit jaar naar verwachting meer dan 550 miljard dollar. De investeringen zijn hiermee 15,98 hoger dan in 2022. De DX-uitgaven in Europa blijven naar verwachting tot 2026 met dubbele cijfers groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 16,1% voor de periode 2021-2026.

IDC: Europese investeringen in digitale transformatie groeien met dubbele cijfers image

Dit voorspelt marktonderzoeker IDC in zijn meest recente Worldwide Digital Transformation Spending Guide. Investeringen in maakindustrie, professionele dienstverlening en procesindustrie drijven de DX-uitgaven verder op. Deze sectoren zijn in 2023 naar verwachting goed zijn voor meer dan een derde van de totale Europese DX-uitgaven.

Duurzaamheid is belangrijke prioriteit

Duurzaamheid is een belangrijke strategische prioriteit die de Europese digitale uitgaven een boost geeft naarmate het uitgroeit van een 'nice-to-have' tot een belangrijke motor voor klantbetrokkenheid, vertrouwen en bedrijfsontwikkeling. De uitgaven voor duurzaamheid groeien naar verwachting met samengesteld jaarlijks groeipercentage van 23,8% tot 2026 in Europa. Onder meer strenge regelgeving, toenemende verwachtingen van belanghebbenden en initiatieven om kosten te besparen als gevolg van de energieprijsstijgingen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne stimuleren hierbij in belangrijke mate de groei.

"Uitgaven voor digitale transformatie in Europa worden gedreven door vele factoren, waaronder de noodzaak voor Europese bedrijven om een sterke en geloofwaardige duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen", zegt Angela Vacca, senior research manager Customer Insights & Analysis bij IDC. "Bedrijven erkennen de zakelijke voordelen van een digital-first-strategie, waarbij duurzaamheid centraal staat, vooral bij Europese bedrijven die actief zijn in de productie-, transport- en nutssector."

Europese uitgaven voor duurzaamheidsgerelateerde gebruiksscenario's - zoals optimalisatie van hulpbronnen / hulpbronnenbeheer en representatie, tracking en rapportage van CO2-emissies - laten naar verwachting tussen 2022 en 2026 meer dan ene verdubbeling zien. De investeringen zijn het grootste in Duitsland, het Frankrijk en Verenigd Koninkrijk.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!