Hans Steeman - 17 mei 2023

Nieuwe EDR-oplossing van Acronis

Dankzij de geïntegreerde eindpuntdetectie en -respons + back-upoplossing kunnen Managed Service Providers (MSP's) verschillende geavanceerde beveiligingsmogelijkheden massaal toepassen.

Nieuwe EDR-oplossing van Acronis image

Acronis, maakte onlangs bekend dat het nieuwe Advanced Security + Endpoint Detection & Response (EDR) beschikbaar is in de Acronis Cyber Protect Cloud. Met nieuwe mogelijkheden, zoals het analyseren van aanvallen op basis van AI, vereenvoudigt Acronis hun eindpuntdetectie en -respons (EDR) workflows voor een gestroomlijndere werking. Zo wordt het voor MSP's en de organisaties waarvoor ze werken, eenvoudiger om in te zetten op uitgebreide beveiliging en gegevensbescherming. 

Steeds meer organisaties doen een beroep op MSP's voor hun back-up- en beveiligingswensen, verder is er steeds meer vraag naar eenvoud en efficiëntie. Recente incidenten zoals de 3CX- en de Kaseya-hack, tonen aan dat er risico’s zijn. Daarom wil Acronis met EDR de toepassing van geavanceerde beveiligingsmogelijkheden uitbreiden om zo organisaties van elke omvang te helpen zichzelf beter te beschermen. Dat die bescherming bittere noodzaak is blijkt uit recente cijfers. Cybercriminaliteit is qua omvang opgeklommen naar de derde economie ter wereld, achter de USA en China. De groei zet alsmaar door.

Groeiende risico’s vragen om oplossingen

“Met het toenemende aantal eindpunten en cyberdreigingen is EDR een cruciale tool geworden voor de respons op incidenten en voor gegevensbeveiliging. Maar oplossingen die moeilijk toe te passen en te onderhouden zijn, vormen een obstakel”, zegt Michael Suby, Research Vice President of Security and Trust bij IDC. “De beste oplossingen bieden de geavanceerde beveiliging van EDR én voldoen aan de noden van de IT-professionals die ze gebruiken. Dat houdt in dat ze gemakkelijk kunnen worden toegepast en dat ze de detectie, de respons en het herstel versnellen met behulp van ingebouwde AI en automatisering.”

Acronis EDR biedt veel out-of-the-box-oplossingen voor herstel. Die oplossingen maken gebruik van de integratie met Acronis Cyber Protect's back-up en herstel, eindpuntbeheer en mogelijkheden voor eindpuntbeveiliging. Het is speciaal ontworpen voor MSP's, waardoor ze snel en makkelijk beveiligingsincidenten kunnen analyseren en prioriteren, downtime kunnen minimaliseren, de bedrijfscontinuïteit kunnen behouden en hun klanten kunnen beschermen.

“Andere EDR-tools kunnen soms te complex zijn waardoor MSP's dure en tijdrovende processen moeten implementeren en begrijpen. Acronis EDR biedt een robuuste EDR-oplossing die makkelijk toe te passen en te gebruiken is. Tegelijkertijd wordt er aan industriestandaarden zoals het NIST Cybersecurity Framework en het MITRE ATT&CK Framework voldaan”, aldus Candid Wüest, vicepresident voor onderzoek bij Acronis. “Gebruikers van Acronis EDR kunnen snel de analyse en de impact van een aanval begrijpen. Zo kunnen ze snel een mogelijke dreiging inschatten en onderzoeken hoe een aanvaller toegang kreeg, welke schade er werd aangericht en hoe de aanval verder kan evolueren.”

Acronis EDR biedt de gebruikers:

  • Een geoptimaliseerde analyse van incidenten om snel en makkelijk beveiligingsincidenten en mogelijke aanvallen te analyseren en prioriteren zonder dat daar dure beveiligingsexpertise of tijdrovende processen voor nodig zijn.
  • Een geïntegreerde beveiliging met back-up & herstel, voor een uitgebreide beveiliging die cruciaal is om downtime te minimaliseren en de bedrijfscontinuïteit te garanderen in het geval van een aanval.
  • Een volledige cyberbeveiligingsoplossing in één tool die MSP's eenvoudig kunnen toepassen, beheren en afstemmen. Daarmee beperken ze ook de kosten, de complexiteit en de beveiligingsgaten die eigen zijn aan oplossingen met meerdere componenten.

Zo zien specialisten het

“Als expert in cyberbeveiliging heb ik met eigen ogen gezien hoe EDR is geëvolueerd en hoe het de manier waarop we beveiliging benaderen heeft veranderd”, zegt Eric O'Neill, voormalig agent bij de contra-inlichtingendienst van de FBI. “Dankzij EDR kan beveiligingspersoneel op een efficiënte manier mogelijke incidenten onderzoeken, oplossen en ervan herstellen. Ook kunnen ze de zwakke punten en de tijd dat dreigingsactoren in het systeem blijven, beperken. De recentste vooruitgang op het vlak van EDR-technologie laat toe dat veranderingen in aanvallen snel kunnen worden geanalyseerd, dat er sneller op incidenten kan worden gereageerd en dat de bedrijfscontinuïteit voor alle organisaties kan worden verbeterd.” Over het risico van nieuwe AI-hulpmiddelen zoals ChatGTP is O’Neill duidelijk. Dankzij deze tooling zullen cyber criminelen eenvoudige delen van hun werk automatiseren. Lokalisaties van een geslaagde aanval zijn geautomatiseerd te maken en ook de ontwikkeling stukjes van de code kunnen geautomatiseerd worden. AI maakt dus dat criminelen sneller meer varianten kunnen ontwikkelen.

Door Hans Steeman

Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023 Cloudian BW - week 11/12-2023
Skykick BN 30-05 t/m 07-06

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!