Wouter Hoeffnagel - 19 mei 2023

Europese Raad geeft groen licht voor nieuwe wetgeving voor cryptomarkt

De Europese Raad is akkoord met nieuwe regelgeving voor de cryptomarkt. De regels zijn bedoeld om Europeanen die in cryptovaluta investeren beter te beschermen en het gebruik van cryptovaluta voor criminele doeleinden tegen te gaan.

Europese Raad geeft groen licht voor nieuwe wetgeving voor cryptomarkt image

Het gaat concreet om de Markets in Cryptoassets (MiCA)-wetgeving. Deze is al enkele jaren in ontwikkeld en is in september 2020 voor het eerst gepresenteerd. Een belangrijke speerpunt van de wetgeving is het tegengaan van witwassen en de financiering van terrorisme via cryptovaluta.

Financiële stabiliteit verbeteren

De nieuwe regelgeving is van invloed op onder meer uitgevers van cryptotokens, zogeheten asset referenced tokens en stablecoins. Ook service providers die onder meer wallets en handelsplatformen aanbieden vallen onder de wetgeving. Met de regelgeving wil de Europese Unie (EU) onder meer investeerders in cryptovaluta beter beschermen en de financiële stabiliteit verbeteren, en tegelijkertijd ruimte bieden voor innovatie en de cryptomarkt.

MiCA moet onder meer leiden tot geharmoniseerde wetgeving op het gebied van cryptovaluta in de volledige EU. Op dit moment beschikken EU-lidstaten op dit vlak vooral over nationale wetgeving. De EU wijst echter op het wereldwijde karakter van de cryptomarkt, wat geharmoniseerde wetgeving van belang maakt.

"Ik ben erg blij dat we vandaag onze belofte nakomen om te beginnen met het reguleren van de crypto-activasector. Recente gebeurtenissen hebben de dringende noodzaak bevestigd om regels op te leggen die de Europeanen die in deze activa hebben geïnvesteerd beter beschermen en het misbruik van de crypto-industrie voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme voorkomen", zegt Elisabeth Svantesson, de Zweedse minister voor Financiën.

Insight BW 27-09 tm 04-10-2023 Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!