Witold Kepinski - 19 mei 2023

Eigenaar Nederlandse defensie specialist Aratos Group is opgepakt

De Amerikaanse Justitie heeft een Griekse oprichter en president van het Europese defensieconglomeraat, met een kantoor in Nederland, laten aangehouden in Frankrijk. Hij wordt beschuldigt van het helpen van het Russische leger om Amerikaanse sancties en exportcontroles te omzeilen. Het gaat Aratos Group eigenaar Nikos Bogonikolos, dat data toepassingen levert voor defensie ruimtevaart toepassingen.

Eigenaar Nederlandse defensie specialist Aratos Group is opgepakt image

Aratos is lid van De Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV), een link tussen bedrijven, kennisinstituten en de overheid. Opgericht in 1984 door de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Buitenlandse Zaken en Defensie en de industrie, zorgt de NIDV voor het duurzaam positioneren van de Nederlandse Defensie- en Veiligheidsector in binnen- en buitenland.

De Amerikaanse justitie meldt: 'Verdachte zou naar verluidt hebben samengespannen om gevoelige technologieën te verkrijgen die worden gebruikt in kwantumcomputers en kernproeven om de onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen van Rusland op het gebied van defensie te bevorderen. Een strafrechtelijke aanklacht is ingediend bij de federale rechtbank in Brooklyn waarin Dr. Nikolaos "Nikos" Bogonikolos werd beschuldigd van samenzwering en smokkel van telefraude. Bogonikolos, een Grieks staatsburger, werd op 9 mei 2023 in Parijs, Frankrijk, gearresteerd en blijft in hechtenis in afwachting van de afwikkeling van de uitleveringsprocedure."

De beklaagde en Aratos-groep, opereerden als defensie-aannemer voor de NAVO en andere bondgenootlanden, maar ze hielpen de oorlogsinspanningen van Rusland en de ontwikkeling van wapens.

Bogonikolos spande volgens de VS samen met een netwerk van bedrijven dat door de Russische inlichtingendiensten was georkestreerd om op frauduleuze wijze Amerikaanse militaire en dual-use technologieën te verwerven en vervolgens te smokkelen om de Russische defensie- en veiligheidssectoren te helpen. Bogonikolos schafte gevoelige apparatuur aan die voldeed aan de NAVO-specificaties, ontworpen voor tactische slagveldomstandigheden, evenals componenten met toepassingen in ruimtegebaseerde en cryptografische communicatie, namens zijn Russische inlichtingenbehandelaars die de oorlogsvoering van hun land probeerden te verbeteren.

Deze zaak benadrukt de toewijding van de FBI om kritieke technologieën weg te houden van de Amerikaanse tegenstanders en de criminele netwerken te ontmantelen die medeplichtig zijn aan de Russische aanvalsoorlog', aldus Driscoll, adjunct-directeur van de FBI.

Lees alle details hier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!