Redactie - 23 mei 2023

Alibaba splitst zichzelf op in stukken

De Chinese e-commercegigant Alibaba zal over twaalf maanden zijn clouddivisie als aparte ‘spin-off’ op de markt zetten. Dat meldt Alibaba Group Holding, na goedkeuring van de bestuursraad. Over ongeveer een jaar moet de Cloud Intelligence Group als aparte eenheid de markt op komen.

Alibaba splitst zichzelf op in stukken image

Alibaba had eerder al aangekondigd dat de techgigant zich in zes kleinere bedrijven zou opsplitsen. De stap moet die divisies wendbaarder maken op een snel veranderende markt. De eerste die afsplitst is nu de clouddivisie, omdat die een zakenmodel heeft dat ‘fundamenteel verschilt van de andere zakenmodellen met focus op consumenten in het Alibaba ecosysteem’, aldus Daniel Zhang, CEO van Alibaba Group. Bij die divisie komen ook de AI-producten en enterprise software.

Met de herstructurering zal Alibaba Group op termijn een holding worden, die verschillende onafhankelijke bedrijven beheert. De clouddivisie maakt momenteel zo’n 9% uit van de inkomsten van Alibaba. Het genereerde in het eerste kwartaal 2,7 miljard aan inkomsten, en Alibaba Cloud is de belangrijkste cloudprovider voor de Chinese markt.

In samenwerking met Data News

Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023 Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
ALSO CTV BW 06-06-2023 t/m 15-06-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!