Wouter Hoeffnagel - 23 mei 2023

Vier jaar celstraf geëist voor verkoop data van miljoenen personen

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar celstraf tegen een verdachte voor de handel in gestolen privégegevens. Miljoenen personen zijn hierdoor getroffen.

Vier jaar celstraf geëist voor verkoop data van miljoenen personen image

Het gaat om een 25-jarige man uit Almere. Hij was voor een IT-bedrijf werkzaam als ethische hacker. Tussen mei 2020 en november 2022 zou de verdachte privacygevoelige informatie online hebben verkocht via een marktplaats gericht op cybercriminelen. Dit platform werd eerder door de autoriteiten offline gehaald. Onder meer namen, adresgegevens, e-mailadressen, wachtwoorden en creditcardgegevens zouden door de verdachte zijn verkocht.

Ook data uit China, Colombia, Peru en Thailand te koop

De verdachte is opgepakt nadat de Oostenrijkse politie aan de bel trok bij de Nederlandse autoriteiten. Aanleiding hiervoor was het online te koop aanbieden van een dataset met miljoenen adres- en persoonsgegevens van de zogeheten Geburen Info Service uit Oostenrijk. Deze dienst int kijk- en luistergelden in het land. De Oostenrijkse recherche schafte de te koop aangeboden dataset aan en onderzocht deze, waarbij zij uiteindelijk uitkwamen op de verdachte uit Almere. Nader onderzoek bracht de verdachte ook in verband met het te koop aanbieden van data gerelateerd aan personen uit andere landen, waaronder China, Colombia, Peru en Thailand.

”Het zijn ingrijpende delicten die het vertrouwen in e-mail, op internetbankieren of mensen die je opbellen vanuit een organisatie als de bank, ernstig schaden,” meldt de officier van justitie in de Amsterdamse rechtbank.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!