Witold Kepinski - 24 mei 2023

NVIDIA introduceert supercomputer met Grace CPU Superchip

NVIDIA heeft een supercomputer aangekondigd die is gebouwd op de NVIDIA Grace CPU Superchip, wat bijdraagt ​​aan een golf van nieuwe energiezuinige supercomputers op basis van het Arm Neoverse platform.

NVIDIA introduceert supercomputer met Grace CPU Superchip image

De Isambard 3-supercomputer die zal worden gestationeerd in het Bristol & Bath Science Park, in het VK, zal 384 Arm-gebaseerde NVIDIA Grace CPU-superchips bevatten om medisch en wetenschappelijk onderzoek aan te drijven, en zal naar verwachting 6x de prestaties en energie-efficiëntie leveren van Isambard 2 , waardoor het een van de meest energie-efficiënte systemen van Europa is zo beweert NVIDIA.

Het zal ongeveer 2,7 petaflops aan FP64-piekprestaties bereiken en minder dan 270 kilowatt aan stroom verbruiken, waarmee het tot de drie groenste niet-versnelde supercomputers ter wereld behoort. Het project wordt geleid door de Universiteit van Bristol, als onderdeel van het onderzoeksconsortium de GW4 Alliance, samen met de universiteiten van Bath, Cardiff en Exeter.

Isambard 3 sluit zich aan bij een groeiende golf van NVIDIA Arm-gebaseerde supercomputers over de hele wereld, met aanvullende systemen, waaronder GPU's die worden gebouwd in het Swiss National Supercomputing Center en het Los Alamos National Laboratory in de VS.

"Omdat klimaatverandering een steeds groter existentieel probleem wordt, is het voor computers van vitaal belang om energie-efficiënte technologieën te omarmen", zegt Ian Buck, vice-president van hyperscale en HPC bij NVIDIA. "NVIDIA werkt samen met het Arm Neoverse-ecosysteem om een ​​pad voorwaarts te bieden voor de creatie van meer energie-efficiënte supercomputingcentra, wat belangrijke doorbraken in wetenschappelijk en industrieel onderzoek stimuleert."

"Van klimaatverandering tot geneeskunde, supercomputing stelt academische en industriële leiders nu al in staat om enkele van 's werelds grootste uitdagingen aan te gaan", zegt Mohamed Awad, senior vice president en general manager infrastructuur bij Arm. "Uitbreiding op belangrijke onderzoeksgebieden vereist een niveau van prestaties en energie-efficiëntie dat Arm Neoverse uniek levert, en door onze samenwerking met NVIDIA zijn we er trots op dit tot leven te brengen in het Isambard 3-systeem."

Isambard 3 stimuleert doorbraken in biowetenschappen, geneeskunde, meer
Isambard 3, gebouwd door Hewlett Packard Enterprise, stelt de Europese wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap in staat om doorbraken op het gebied van AI, biowetenschappen, medische wetenschap, astrofysica en biotechnologie een impuls te geven. Het zal gedetailleerde modellen kunnen maken van uitzonderlijk complexe structuren, zoals windparken en fusiereactoren, om onderzoekers te helpen nieuwe ontwikkelingen op het gebied van schone en groene energie te ontsluiten.

Het op Arm gebaseerde NVIDIA Grace-aangedreven systeem zal ook het werk van Isambard 2 voortzetten om mechanismen op moleculair niveau te simuleren om de ziekte van Parkinson beter te begrijpen en nieuwe behandelingen voor osteoporose en COVID-19 te vinden. Deze rekenintensieve applicaties profiteren van de best presterende kernen, de hoogste geheugenbandbreedte en de optimale geheugencapaciteit per kern die door Grace wordt geleverd.

"De prestatie-efficiëntie van Isambard 3 tot 6x die van zijn voorganger, die wedijvert met veel van de 50 snelste TOP500-systemen, zal wetenschappers een revolutionair nieuw supercomputing-platform bieden om baanbrekend onderzoek vooruit te helpen", aldus Simon McIntosh-Smith, hoofdonderzoeker van het Isambard-project en hoogleraar HPC aan de Universiteit van Bristol. "De op arm gebaseerde NVIDIA Grace CPU maakt de baanbrekende energie-efficiëntie mogelijk die nodig is om de grenzen van wetenschappelijke ontdekkingen te verleggen en enkele van de moeilijkste uitdagingen van de mensheid op te lossen."

Zodra het systeem in het voorjaar van 2024 in productie gaat, verwacht Bristol dat het aantal geregistreerde gebruikers aanzienlijk zal toenemen tot boven de huidige 800.

Wetenschappelijke ontdekking versnellen
NVIDIA's versnelde computerplatform omvat NVIDIA H100 Tensor Core GPU's , NVIDIA Grace CPU Superchips, NVIDIA Grace Hopper Superchips , NVIDIA Quantum-2 InfiniBand-netwerken en een volledige suite van NVIDIA AI- en HPC-software.

Lees meer over NVIDIA's versnelde computerplatform voor HPC op ISC .

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!