Martijn Kregting - 25 mei 2023

Gartner: overheidsinvesteringen in IT naar bijna 590 miljard dollar in 2023

De wereldwijde IT-uitgaven van overheden groeien met 7,6 procent in 2023. Overheden verhogen hun digitale investeringen onder meer in een reactie op de groeiende onrust wereldwijd als gevolg van de oorlog in Oekraïne – en uitvloeisels zoals hoge inflatie - en moeilijker worden macro-economische omstandigheden. In totaal komen de mondiale overheidsuitgaven aan IT (software, hardware, diensten) volgens Gartner dit jaar uit op 589,8 miljard dollar.

Gartner: overheidsinvesteringen in IT naar bijna 590 miljard dollar in 2023 image

"Wereldwijde uitdagingen zoals inflatie en personeelsschaarste en hun lokale gevolgen stellen het vermogen van overheids-CIO's op de proef om te reageren met passende serviceverlening en organisatorische verantwoordelijkheid", zegt Apeksha Kaushik, hoofdanalist bij Gartner. "Bovendien hebben de ‘grote berusting’ en de concurrerende vraag vanuit de commerciële sector regeringen gedwongen hun aanpak om de interne schaarste aan talent tegen te gaan, opnieuw te bekijken."

Investeringen in digitale programma’s

In 2023 blijven overheidsorganisaties inzetten op investeringen in digitale programma's, stelt Kaushik “Overheden besteden hun IT-budgetten steeds vaker aan het vervangen van legacy-applicaties. Gartner's 2023 CIO and Technology Executive Survey toonde aan dat 57 procent van de overheids-CIO's van plan is de financiering voor applicatiemodernisering in 2023 te verhogen, tegen 42 procent in 2022.”

Dit jaar zullen overheden er ook voor zorgen dat hun digitale projecten de ‘missie-impact’ doorstaan (het toetsen van het te realiseren doel aan de werkelijkheid). Een toenemend aantal overheidsinstellingen voert al ten minste één digitale maatstaf in die rechtstreeks is gekoppeld aan resultaten die verband houden met het publieke doel of de missie van hun organisatie. Tegen 2026 verwacht Gartner dat meer dan 75 procent van de overheden het succes van digitale transformatie zal monitoren door de blijvende impact te meten.

Software groeit sterkst

Ook in 2023 blijft software het sterkst groeiende segment, met een omvang van 183,7 miljard dollar en een groei ten opzichte van 2022 van 13,5 procent. De investeringen in applicatiemodernisering zullen toenemen, ondersteund door meer op software-as-a-service gebaseerde oplossingen. Het gebruik van low-code applicatieplatforms (LCAP's) neemt ook toe en zal de inspanningen op het gebied van legacy-modernisering verder versnellen. Devices vormen het kleinste segment( 32,6 miljard dollar in 2023), met een daling van 4,6 procent.

Overheidsuitgaven aan IT-diensten zullen in 2023 ook onverminderd doorgaan. Gartner voorziet een groei van 8,9 procent naar 209,1 miljard dollar. "Compensatiebeperkingen en beperkte middelen om IT-talent aan te trekken en te behouden, worden tegenwoordig een nog grotere uitdaging, aangezien veel regeringen worden geconfronteerd met een tekort aan IT-talent", aldus Kaushik.

Om door te gaan met het moderniseren en innoveren van kritieke IT-infrastructuur en -applicaties, zullen sommige overheidsorganisaties een personeelsstrategie met meerdere bronnen omarmen door het gebruik van intern IT-talent te optimaliseren en te investeren in tools voor werknemerservaring om innovatie te versterken en aan te wakkeren, en door samen te werken met externe IT-serviceproviders om snelheid tijd naar waarde.

Verbetering digitale diensten

Gedurende 2023 blijven overheidsorganisaties verder investeren in initiatieven die de toegang tot digitale diensten verbeteren, aangezien burgers steeds meer vragen om ervaringen die vergelijkbaar zijn met die van online klanten.

Hoewel digitale transformatie een topprioriteit blijft voor overheden, geven sommige overheids-CIO's aan dat ze er niet in slagen om maximale voordelen te halen uit hun digitale investeringen. "Overheids-CIO's die verder gaan dan het opschalen van digitale oplossingen voor hun kritieke diensten, zorgen ervoor dat verdere investeringen in digitale oplossingen rechtstreeks van invloed kunnen zijn op hoe zij de missie of het publieke doel van hun organisatie bereiken", aldus Kaushik.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!