Martijn Kregting - 27 mei 2023

OpenAI: ChatGPT verdwijnt niet uit Europa

OpenAI heeft geen plannen om ChatGPT te deactiveren voor de Europese markt. Dat liet CEO Sam Altman vrijdag weten. Hij reageerde op kritiek van onder meer Thierry Breton, Europees Commissaris voor de interne markt, nadat hij gesuggereerd had mogelijk uit Europa te ‘vertrekken’ met de AI-chatbot. De EC werkt momenteel aan een breed pakket van maatregelen om de ontwikkeling van AI-technologie te reguleren. Altman noemde het eerste ontwerp ‘overregulerend’.

OpenAI: ChatGPT verdwijnt niet uit Europa image

In een tweet schreef Altman vrijdag dat OpenAI graag in Europa actief blijft en ‘natuurlijk’ geen plannen heeft om te vertrekken. Altman heeft de afgelopen week ontmoetingen gehad met Europese toppolitici in Frankrijk, Spanje, Polen, Duitsland en Groot-Brittannië. Hij was in Europa om de toekomst van AI en de voortgang van ChatGPT te bespreken. Altman sprak na afloop over een productieve week, aldus Reuters.

Kritiek op OpenAI

OpenAI kreeg eerder al kritiek vanwege het niet vrijgeven van trainingsgegevens voor zijn nieuwste AI-model GPT-4. Het bedrijf had het "concurrentielandschap en veiligheidsimplicaties" aangehaald als redenen voor het niet bekendmaken van de details. EU-wetgevers willen dat elk bedrijf dat generatieve tools gebruikt, zoals ChatGPT, gedwongen kan worden om auteursrechtelijk beschermd materiaal openbaar te maken dat wordt gebruikt om zijn systemen te trainen.

"Deze bepalingen hebben voornamelijk betrekking op transparantie, wat ervoor zorgt dat de AI en het bedrijf dat het bouwt betrouwbaar zijn", vertelde Dragos Tudorache, een Roemeens lid van het Europees Parlement dat het opstellen van EU-voorstellen leidt, donderdag aan Reuters. "Ik zie geen reden waarom een bedrijf transparantie zou schuwen."

Overeenstemming AI-verordening

De EU-parlementariërs bereikten eerder deze maand overeenstemming over het ontwerp van de AI-verordening De lidstaten(via de Europese Raad), de Europese Commissie en het EP zullen later dit jaar de definitieve details van het wetsvoorstel bekendmaken. De snelle ontwikkelingen rondom ChatGPT en vergelijkbare chatbots zoals Bard van Google hebben het afgelopen jaar voor zowel opwinding als zorgen omtrent de snelle ontwikkeling van generatieve AI gezorgd. Ook in de VS wordt hard gewerkt aan regulering.

Eerder deze week hebben Eurocommissaris Breton en Google-topman Sundar Pichai een initiële overeenkomst gesloten rondom de ontwikkeling van vrijwillige regels op het gebied van AI. De vrijwillige regels lopen vooruit op de Europese regelgeving rondom de technologie. Google heeft onlangs zijn eigen AI chatbot gelanceerd – Bard – die echter nog niet in Europa beschikbaar is.

Duidelijke verplichtingen

In reactie op de tweet van Altman op vrijdag, vertelde het Nederlandse EP-lid Kim van Sparrentak, die heeft meegeschreven aan de AI-ontwerpregels, aan Reuters dat zij en haar collega's de druk van technologiebedrijven moeten weerstaan. "Ik hoop dat we voet bij stuk blijven houden en ervoor zullen zorgen dat deze bedrijven zich moeten houden aan duidelijke verplichtingen op het gebied van transparantie, veiligheid en milieunormen.”

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!