Wouter Hoeffnagel - 30 mei 2023

TSMC wil tot vijftig procent subsidie voor bouw Duitse chipfabriek

TSMC wil dat de Duitse overheid tot vijftig procent van de kosten betaalt die de realisatie van zijn mogelijke chipfabriek in Dresden met zich meebrengt. De fabriek gaat naar verluid zo'n tien miljard euro kosten, waarmee de kosten voor de Duitse overheid in de vorm van subsidies op zo'n vijf miljard euro zou uitkomen.

TSMC wil tot vijftig procent subsidie voor bouw Duitse chipfabriek image

Dit meldt Bloomberg op basis van bronnen. TSMC is al langer in onderhandeling met de Duitse overheid. Het wil samen met partnerbedrijven Bosch, Infineon en NXP een chipfabriek in Dresden realiseren. De partijen zijn al langer in onderhandeling over subsidie vanuit de Duitse overheid voor deze fabriek.

European Chips Act

Deze subsidie is mogelijk door European Chips Act, die het mogelijk maakt subsidies en belastingvoordelen te geven voor het stimuleren van de bouw van chipfabrieken. De EU wil hiermee de chipproductie op Europese bodem versterken, en zo de afhankelijkheid van het buitenland op dit vlak afbouwen. Aanleiding hiervoor zijn de chiptekorten die tijdens de COVID-19 pandemie ontstonden.

TSMC overweegt al langer een chipfabriek in Duitsland te bouwen. Ook in 2021 meldde het Taiwanese bedrijf dit te overwegen. De komst van de fabriek waarover TSMC samen met zijn partners nu onderhandelt is nog niet zeker; een definitief besluit is nog niet genomen.

Insight BW 27-09 tm 04-10-2023 Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!