Wouter Hoeffnagel - 01 juni 2023

Experts: Trainen van AI verbruikt veel energie

Het trainen van kunstmatige intelligentie (AI) is een energie-intensieve taak. Wetenschappers willen AI daarom energiezuiniger en duurzamer maken.

Experts: Trainen van AI verbruikt veel energie image

Diverse experts uiten tegenover Nieuwsuur hun zorgen over het energieverbruik van AI-modellen en AI-gebaseerde producten. Als voorbeeld wordt Alexa van Amazon gevraagd. "Je denkt dat je een klein lief apparaatje aanschaft dat in je zitkamer staat, maar het achterland is gigantisch met een enorm energieverbruik", zegt Chris Julien van het Amsterdamse onderzoeksinstituut Waag Futurelab.

500 ton CO2-uitstoot door trainingssessie van ChatGPT

Ook ChatGPT wordt genoemd. Een trainingssessie van ChatGPT brengt volgens de experts zo'n 500 ton aan CO2-uitstoot met zich mee. Dat staat gelijk aan duizend auto's die een afstand van duizend kilometer afleggen.

Luis Cruz van de TU Delft ziet ruimte voor verbetering. Cruz richt zich binnen de universiteit om het groener maken van AI. Samen met zijn team wil hij systemen ontwikkelen die dezelfde resultaten opleveren, maar minder energie verbruiken. "Met een andere methode kwamen we al tot 30 tot 40 procent minder energieverbruik bij de training van ChatGPT. We gaan de goede kant op, al is het een druppel in de oceaan. Maar met veel druppels, komen we er uiteindelijk."

Meer informatie is hier beschikbaar.

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!