Witold Kepinski - 03 juni 2023

Atos onderdeel Eviden biedt Qaptiva voor kwantum computing toepassingen

Eviden, onderdeel van Atos en een speler op het gebied van digital, cloud, big data en beveiliging - lanceert Qaptiva: een nieuw aanbod op het gebied van kwantum computing gericht op de ontwikkeling van hoogwaardige toepassingen, gebaseerd op de laatste inzichten op het gebied van kwantum computing. Nu in verschillende markten de behoefte aan kwantum computing als oplossing van complexe vraagstukken toeneemt, verschuift het blikveld van organisaties steeds meer naar de daadwerkelijke inzet van toepassingen op het gebied van kwantum computing.

Atos onderdeel Eviden biedt Qaptiva voor kwantum computing toepassingen image

Met de introductie van Qaptiva speelt Eviden in op deze ontwikkelingen. Dit doet zij door een omvangrijk ecosysteem van software- en hardware-leveranciers in staat te stellen het Qaptiva-applicatie-ontwikkelplatform in te zetten. Als onderdeel van het nieuwe portfolio biedt zij zakelijke klanten geavanceerde oplossingen om de ontwikkeling en implementatie van kwantum-toepassingen te vergemakkelijken en deze op basis van een as-a-service gebruiksmodel te beheren. Eviden heeft een lange staat van dienst op het terrein van hybride computing. Met de lancering Qaptiva gaat zij bedrijven, publieke organisaties en onderzoeksinstituties wereldwijd helpen de kracht van kwantum computing te benutten met als doel complexe zakelijke en wetenschappelijke vraagstukken op te lossen.

Het benutten van de toegevoegde waarde van kwantum computing
Het ontwikkelen van real-life toepassingen met behulp van op kwantum computing gebaseerde paradigma's vereist het bouwen van een specifieke set van software-bibliotheken waarmee ontwikkelaars in staat worden gesteld hun eigen domein-specifieke objecten te gebruiken zonder specialisten in kwantumfysica te zijn. Eviden breidt haar ecosysteem van partners uit, om ontwikkelaars te voorzien van een ruime keuze aan kwantum software-bibliotheken. Dit maakt het mogelijk de toegevoegde waarde voor organisaties te verhogen en tegelijkertijd hardware-oplossingen aan te bieden. Om de evolutie van kwantumsoftware te ondersteunen, heeft het team van Eviden nauw samengewerkt met vooraanstaande spelers, zoals ColibrITD, QuantFI, QubitSoft, Qubit Pharmaceuticals, QuRISK en Multiverse Computing. Deze samenwerking heeft tot doel deze partijen te integreren in de Qaptiva-propositie en sectorspecifieke business cases te ontwikkelen voor onder meer de automotive sector, defensie, de energiesector, de financiële dienstverlening, biowetenschappen en retail. Op het gebied van kwantum computing-hardware werkt Eviden - nadat zij in 2022 al een partnership sloot met IQM Quantum Computers - nu ook samen met de leidende Franse technologiebedrijven Quandela en Pasqal om het gemeenschappelijke aanbod door te ontwikkelen.

Qaptiva biedt een ontwikkelomgeving om snel en eenvoudig codes te schrijven en moeiteloos te implementeren met verschillende kwantum hardware-toepassingen, op locatie of via de cloud. Het platform is ontworpen om alle kwantumtechnologieën van Qaptiva‘s softwarepartners op één locatie onder te brengen. Het biedt ontwikkelaars, onderzoekers en wetenschappers alle noodzakelijke tools en middelen - van bibliotheken en connectoren tot emulators en compilers - om codes te programmeren, optimaliseren en beheren via een Quantum Processing Unit (QPU). Zo kunnen zeer snel resultaten kunnen worden behaald zonder dat het nodig is te wachten op Large Scale Quantum (LSQ).

Naast een complete en sterk vereenvoudigde ontwikkelomgeving biedt Qaptiva emulatiemogelijkheden om uiterst geavanceerde emulaties uit te voeren met verschillende ruismodellen, oplopend tot 41 logische Qubits. Het aanbod is gebaseerd op technologie die beschikbaar is via Qaptiva 800: de nieuwste generatie van de Atos Quantum Learning Machine.

Op het gebied van applicatieontwikkeling en emulatie ondersteunt Qaptiva de meest gebruikte kwantum-programmeerparadigma's (gate-based, annealing en analoog) en andere technologieën, zoals fotonische kwantum computing.

Qaptiva omvat een complete adviespraktijk op het gebied van kwantum computing - van trainingen tot applicatieontwikkeling - om bedrijven, organisaties en onderzoekscentra te ondersteunen gebruikstoepassingen te kunnen identificeren.

"Voortbouwend op onze lange staat van dienst op het gebied van kwantum computing introduceren weons nieuwe aanbod - Qaptiva - met als doel de ontwikkeling van kwantum-toepassingen te faciliteren met een geïntegreerd aanbod. Tegelijkertijd zetten we onze activiteiten op het gebied van research & development voort om voor onderzoeksinstellingen de weg vrij te maken naar hybride computing. Door een grotere keuze in implementatie, zowel op locatie als in de cloud, en door het bieden van flexibiliteit democratiseert QaptivaTM de toegang tot kwantumcomputing", aldus Dr. Cédric Bourrasset, Global Head HPC-AI & Kwantum Computing van Eviden, onderdeel van de Atos Group.

"Eviden is een wereldwijde leider in kwantum computing en met de lancering van Qaptiva - een volledig as-a-service aanbod gericht op applicatieontwikkeling - maakt Eviden de weg vrij voor een snelle innovatie en adoptie van kwantum computing door organisaties. Hierdoor kan zij haar toepassingen uitbreiden, nieuwe markten betreden en inspelen op de veranderende behoeften van klanten. Met haar bewezen expertise op het gebied van High Performance Computing (HPC), kan Eviden de invoering van hybridisatie ondersteunen om kwantum computing, traditionele HPC en AI op schaal te combineren", vertelt Bob Sorensen, Chief Analyst Kwantum Computing van Hyperion Research.

Insight BW 27-09 tm 04-10-2023 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!