Wouter Hoeffnagel - 03 juni 2023

Europese Commissie neemt maatregelen tegen gebruik generatieve AI

De Europese Commissie wil niet dat medewerkers nog langer generatieve AI gebruiken voor het uitvoeren van belangrijke werkzaamheden. Het doel is het inperken van de risico's die verbonden zijn aan het gebruik van generatieve AI, en stellen van voorwaarde hieraan die moeten leiden tot veilig gebruik van dergelijke tools.

Europese Commissie neemt maatregelen tegen gebruik generatieve AI image

Een interne richtlijn op dit gebied is door de Europese Commissie intern gedeeld met personeel, meldt POLITICO. De website kon het document inzien. Het document beschrijft diverse risico's verbonden aan het gebruik van generatieve AI. Zo wijst de Europese Commissie er onder meer op dat informatie die gebruikers in de tools stoppen in een later stadium gebruikt kan worden voor het genereren van output voor gebruikers.

Bewustzijn over de risico's

De Europese Commissie wil daarom dat personeel niet langer informatie die niet openbaar is invoert in generatieve AI-tools. Dat geldt ook voor persoonsgegevens. Daarnaast moeten medewerkers zich bewust zijn van risico's op het gebied van onnauwkeurigheid, partijdigheid en problemen met intellectueel eigendom.

In de praktijk betekent de nieuwe richtlijn niet dat het gebruik van generatieve AI door de Europese Commissie volledig aan banden wordt gelegd, maar vooral wordt ingeperkt. Zo mogen medewerkers generatieve AI niet gebruiken voor het uitvoeren van 'kritieke en tijdgevoelige processen'.

Ook verwijst het document naar intern ontwikkelde AI-instrumenten. Hiervoor geldt een uitzondering; deze tools worden per stuk beoordeeld.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!