Martijn Kregting - 08 juni 2023

Zoom biedt Europese gebruikers meer controle over data

Videoplatform Zoom lanceert gebruiksvriendelijke oplossingen waarmee gebruikers hun privacy-voorkeuren beter kunnen beheren. De nieuwe privacy features geven gebruikers onder andere meer keuze en inzicht in hoe hun data wordt verwerkt. Volgens Zoom is goed privacy-beleid cruciaal voor vertrouwen tussen tech-bedrijven en gebruikers. Gebruikers hebben immers meer vertrouwen in het gebruik van digitale technologieën wanneer ze het gevoel hebben dat hun data goed beschermd is.

Zoom biedt Europese gebruikers meer controle over data image

Volgens Lynn Haaland, Chief Compliance, Ethics & Privacy Officer en Deputy General Counsel bij Zoom, bieden de nieuwe tools Europese klanten meer controle over waar hun data wordt verwerkt en opgeslagen. Verder krijgen gebruikers de optie om persoonlijke gegevens te verwijderen. Het gaat onder meer om de volgende maatregelen:

  • Data-opslag in de EER: betalende gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER) kunnen bepaalde data voor Meetings, Webinars en Team Chat opslaan binnen de EER. Deze data wordt alleen in individuele gevallen en onder uitzonderlijke omstandigheden gedeeld met teams in de VS, zoals met het Trust & Safety team van Zoom.
  • Een Europees supportteam: Zoom heeft een supportteam in Europa opgezet, waar klanten via een opt-in terecht kunnen voor technische ondersteuning. Alle supportinformatie wordt verwerkt binnen de EER door lokale medewerkers tijdens kantooruren.
  • Datatoegangsverzoeken: Zoom heeft een nieuwe tool ontwikkeld waarmee beheerders eenvoudig kunnen reageren op verzoeken voor toegang tot of verwijdering van hun persoonlijke gegevens voor Zoom Meetings, Webinars en Team Chat. Deze tool maakt de naleving van GDPR- en CCPA-verzoeken een stuk makkelijker.
  • Marketingvoorkeuren: gebruikers kunnen zich met één klik aan- of afmelden voor marketing communicatie en nieuwsbrieven van Zoom.
  • Auditlog tracking: auditlogs voor beheerders leggen de specifieke acties vast die beheerders uitvoeren namens gebruikers. Nu kunnen account-eigenaars en beheerders bijhouden wanneer deze logs worden geëxporteerd of verwijderd.
  • Dataretentie: gebruikers krijgen meer inzicht in het beleid van Zoom rondom het bewaren en verwijderen van data. Ook hebben ze meer inzicht in de richtlijnen en activiteiten van Zoom om aan beleid te voldoen.

Samenwerking is sleutel

De nieuwe privacy features van Zoom zijn ontwikkeld als onderdeel van een nauwe werkrelatie met SURF, de samenwerkingsorganisatie voor ICT in het Nederlandse onderwijs. In 2021 begon Zoom de samenwerking met SURF naar aanleiding van een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Als gevolg daarvan heeft Zoom naar eigen zeggen grote vooruitgang geboekt op het gebied van privacy voor gebruikers. Veel van de nieuwe features zijn een direct resultaat van de samenwerking.

"We zijn erg te spreken over het werk dat Zoom heeft verricht als gevolg van onze samenwerking", aldus Jet de Ranitz, CEO van SURF en voorzitter van de raad van bestuur. "Met de nieuwe privacy features en recente aanpassingen laat het bedrijf zien dat het Europese privacy-normen serieus neemt. We zijn erg blij met het resultaat en de positieve voordelen voor Europese gebruikers."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!