Witold Kepinski - 14 juni 2023

TU Delft en RUG/UMCG bundelen krachten voor kindvriendelijke knoopcelbatterij

Jaarlijks overlijden wereldwijd ongeveer 2000 kinderen als gevolg van het inslikken van een knoopcelbatterij; de platte batterij met een diameter van 2 cm die in led-kaarsjes, je autosleutel of beweegbare knuffels zit. Bewust van dit gevaar zetten onderzoekers van TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zich in voor de ontwikkeling van een kindvriendelijke knoopcelbatterij. Het onderzoek resulteerde in een patentaanvraag op naam van RUG/UMCG en de TU Delft.

TU Delft en RUG/UMCG bundelen krachten voor kindvriendelijke knoopcelbatterij image

Wanneer een knoopcelbatterij wordt ingeslikt komt elektrische lading vrij die onmiddellijk weefsel begint op te lossen, dit kan leiden tot blijvende schade of zelfs overlijden. Hart-Longchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers ontwikkelden, in samenwerking met Delftse professor Marnix Wagemakers en Research Technician Frans Ooms een kindvriendelijke versie door de knoopcelbatterij te voorzien van een zekering. Na inname wordt de stroom automatisch onderbroken waardoor ernstig letsel, weefselschade of zelfs overlijden voorkomen wordt

“Wij waren geschokt te horen wat een ellende deze batterij kan veroorzaken bij kinderen en hoe groot de ernst van dit probleem is. Uiteraard twijfelden we geen moment om onze kennis van batterijen in te zetten voor een oplossing”, aldus Frans Ooms en Marnix Wagemakers: 

“Het mooie van ons gepatenteerde Fused Button Battery-systeem is dat het compatibel is met alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen. Nu de patentaanvraag er is moet een team van professionals daadwerkelijk aan de slag gaan met de ontwikkeling van de knoopcelbatterij zodat de kindvriendelijke knoopcelbatterij de norm gaat worden. Daar doen we het natuurlijk voor”, aldus Tjark Ebels.

National Button Battery Awareness Day

Op 12 juni is het National Button Battery Awareness Day. Het initiatief is mede geïnspireerd door Reese Hamsmith, een Amerikaans kind dat op 13 juni jl. vier jaar zou zijn geworden maar op een leeftijd van 18 maanden overleed na het inslikken van een knoopcelbatterij. Haar moeder zet zich sindsdien in voor de bewustwording van de gevaren van knoopcelbatterijen voor jonge kinderen en het bevorderen van de veiligheidsvoorschriften. Dit leidde tot de ondertekening van ‘Reese’s Law’ door president Biden in augustus 2022.

Toch een knoopcelbatterij ingeslikt? Honing en direct naar een arts!

De artsen geven graag nog een tip mee voor ouders: “Het gevaar komt ironisch genoeg van gebruikte/ lege batterijen die ouders goedbedoeld verzamelen en eens in de zoveel tijd naar de recyclebak brengen. Laat lege batterijen niet slingeren, maar breng ze direct weg of verzamel ze ergens waar je kind echt niet bij kan. En als het dan toch gebeurt: laat je kind honing eten. Dat heeft gelukkig bijna iedereen in huis. En raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Als je er op tijd bij bent, kunnen we je kind goed helpen en de schade beperken.”

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!