Redactie - 14 juni 2023

Nederlandse havens doelwit van pro-Russische hackers

Verschillende Nederlandse havens zijn de afgelopen week doelwit geworden van cyberaanvallen uitgevoerd door pro-Russische aanvallers. Onder meer de havenbedrijven in de Eemshaven en Delfzijl, Amsterdam, Rotterdam en Den Helder waren doelwit. De aanvallen zijn opgeëist door de groep NoName057(16).

Nederlandse havens doelwit van pro-Russische hackers image

Dit bevestigen de havenbedrijven aan RTL Nieuws, dat door SentinelOne op de aanvallen is gewezen. "Als iemand iets doet dat Rusland tegenwerkt, dan zijn ze een doelwit", zegt onderzoeker Tom Hegel van SentinelOne tegen het nieuwsmedium. De groep verwijst op Telegram naar het besluit van Nederland op Leopard 1 tanks te leveren aan Oekraïne.

Activistische hackers

Hegel stelt dat NoName057(16) een groep activitische hackers zijn. De aanvallers zouden 'amateuristische tools' gebruiken, maar desondanks wel effectief te werk gaan.

De impact van de aanvallen varieert. Zo waren de websites van de havenbedrijven in Amsterdam, Den Helder en Rotterdam enkele uren onbereikbaar. De website van het Groningse havenbedrijf zou echter het hele weekend plat hebben gelegen. De aanvallen beperkten zich tot de websites van de bedrijven; havenactiviteiten zijn niet beïnvloed.

SLTN Vierkant Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
IGEL - Cloud Expo BN start 27-11/7-12

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!