Witold Kepinski - 19 juni 2023

Mercedes-Benz brengt ChatGPT naar MBUX-voertuigen voor Amerikaanse klanten

Mercedes-Benz breidt het gebruik van kunstmatige intelligentie verder uit en integreert het als volgende stap in de spraakbesturing van zijn voertuigen. Door ChatGPT toe te voegen, wordt spraakbesturing via de MBUX Voice Assistant's Hey Mercedes nog intuïtiever. Een optioneel bètaprogramma start op 16 juni 2023 in de VS voor meer dan 900.000 voertuigen die zijn uitgerust met het MBUX-infotainmentsysteem.

Mercedes-Benz brengt ChatGPT naar MBUX-voertuigen voor Amerikaanse klanten image

Klanten kunnen deelnemen via de Mercedes me-app of rechtstreeks vanuit het voertuig met het spraakcommando "Hey Mercedes, ik wil deelnemen aan het bètaprogramma". De uitrol van het bètaprogramma zal via de ether plaatsvinden. Mercedes-Benz integreert ChatGPT via Azure OpenAI Service, waarbij gebruik wordt gemaakt van de zakelijke mogelijkheden van het cloud- en AI-platform van Microsoft.

Toevoeging voor spraakbesturing via Hey Mercedes

Mercedes-Benz MBUX Voice Assistant heeft al de industriestandaard bepaald en staat bekend om zijn intuïtieve bediening en een groot opdrachtenportfolio. Bestuurder en passagiers kunnen sport- en weerupdates ontvangen, vragen over hun omgeving beantwoorden of zelfs hun slimme huis bedienen.

ChatGPT vormt een aanvulling op de bestaande intuïtieve spraakbesturing via Hey Mercedes. Hoewel de meeste stemassistenten beperkt zijn tot vooraf gedefinieerde taken en reacties, maakt ChatGPT gebruik van een groot taalmodel om het begrip van natuurlijke taal aanzienlijk te verbeteren en de onderwerpen uit te breiden waarop het kan reageren.

Mercedes-Benz combineert het beste van twee werelden door de gevalideerde gegevens van MBUX Voice Assistant te verbeteren met het meer natuurlijke dialoogformaat van ChatGPT. Gebruikers ervaren een stemassistent die niet alleen natuurlijke spraakopdrachten accepteert, maar ook gesprekken kan voeren. Binnenkort krijgen deelnemers die de Voice Assistant vragen om details over hun bestemming, om een ​​nieuw dinerrecept voor te stellen of om een ​​complexe vraag te beantwoorden, een uitgebreider antwoord – terwijl ze hun handen aan het stuur en de ogen op de weg houden.

Mercedes-Benz waarborgt de privacy van gegevens

Een samenwerking met Microsoft maakt de integratie van ChatGPT mogelijk. Via Azure OpenAI Service maakt Mercedes‑Benz gebruik van de grootschalige generatieve AI-modellen van OpenAI in combinatie met de zakelijke beveiligings-, privacy- en betrouwbaarheidsmogelijkheden van Azure. Mercedes-Benz behoudt op de achtergrond de volledige controle over de IT-processen. De verzamelde spraakopdrachtgegevens worden opgeslagen in de Mercedes-Benz Intelligent Cloud, waar ze geanonimiseerd en geanalyseerd worden.

Gegevensbescherming is een topprioriteit voor Mercedes-Benz. Klanten weten te allen tijde welke informatie wordt verzameld en met welk doel, en zijn vrij om hun eigen beslissingen te nemen. Mercedes-Benz beschermt alle klantgegevens tegen manipulatie en misbruik.

“De integratie van ChatGPT met Microsoft in onze gecontroleerde cloudomgeving is een mijlpaal op onze weg om van onze auto's het middelpunt van het digitale leven van onze klanten te maken. Ons bètaprogramma verbetert de bestaande Hey Mercedes-functies zoals navigatievragen, weerverzoeken en andere met de mogelijkheden van ChatGPT. Zo willen we gesprekken ondersteunen met natuurlijke dialogen en vervolgvragen. Onze klanten kunnen altijd op ons vertrouwen om de best mogelijke bescherming van hun gegevensprivacy te garanderen. Alles staat onder één groot doel: de relatie met uw Mercedes opnieuw definiëren.”
Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG, Chief Technology Officer, Development & Procurement

Mercedes-Benz geeft klanten de mogelijkheid om als early adopters de nieuwste technologieën in hun voertuigen uit te proberen. Het op de VS gerichte bètaprogramma zal naar verwachting drie maanden duren. In ruil daarvoor krijgen de ontwikkelaars van Mercedes-Benz nuttige inzichten in specifieke verzoeken, waardoor ze precieze prioriteiten kunnen stellen bij de verdere ontwikkeling van spraakbesturing. Bevindingen van het bètaprogramma zullen worden gebruikt om de intuïtieve stemassistent verder te verbeteren en om de uitrolstrategie voor grote taalmodellen in meer markten en talen te definiëren.

ChatGPT in overeenstemming met de AI-principes van Mercedes-Benz

GPT staat voor "Generative Pre-trained Transformer", een familie van grote taalmodellen die zijn getraind om teksten te maken of samen te vatten, vragen te beantwoorden, talen te vertalen en zelfs programmeercode te genereren. ChatGPT is gebouwd op een geavanceerd neuraal netwerk dat is ontwikkeld door het bedrijf OpenAI.

Mercedes-Benz volgt een aanpak voor de integratie van ChatGPT die aansluit bij de AI-principes van het bedrijf om de voordelen van innovatieve AI-oplossingen toegankelijk te maken voor klanten. Mercedes-Benz houdt potentiële risico's nauwlettend in de gaten en het systeem zal voortdurend worden verbeterd ten voordele van alle klanten. Een verantwoorde benadering van generatieve AI-oplossingen heeft topprioriteit bij Mercedes-Benz.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!