Wouter Hoeffnagel - 20 juni 2023

Onderzoek: bedrijven zijn tot 24% meer kwijt aan software en SaaS

Bedrijven betalen tot 24% meer aan softwareleveranciers en SaaS-bedrijven. De partijen proberen met behulp prijsverhogingen hun marges te bewaken in het huidige onstuimige economische klimaat.

Onderzoek: bedrijven zijn tot 24% meer kwijt aan software en SaaS image

Dit meldt The ITAM Review, een community voor professionals op het gebied van IT asset management, software asset management en softwarelicentiëring, op basis van onderzoek. Een combinatie van de effecten van de COVID-19 pandemie, stijgende inflatie, hoge energiekosten en geopolitieke instabiliteit zou tot flinke prijsverhogingen leiden in het fiscale jaar 2022/2023.

Als voorbeeld noemt The ITAM Review IBM, dat in januari 2023 de prijzen van zijn Passport Advantage Eligible-aanbod aanpaste, waaronder abonnementskosten. Dit zorgde in onder meer de EU en het VK voor een prijsstijging van 24%. Een ander voorbeeld is Microsoft, dat zijn prijzen eveneens verhoogde. Dit zorgde in Japan voor een prijsstijging van 20% voor on-premises software en 15% voor online diensten. In andere regio's bedroeg deze prijsstijging tussen de 9 en 15%.

Fusies en overnames

Ook wijst The ITAM Review op fusies en overnames, die eveneens impact kunnen hebben op klanten. Zo zou een veel gehanteerde tactiek zijn om na een fusie of overname meer focus te leggen op non-compliance audits rondom software, met als doel op korte termijn nieuwe omzet te genereren. Zo zouden partijen een deel van de overnamekosten willen terugverdienen.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!