Witold Kepinski - 20 juni 2023

DDN vaart wel bij AI-ontwikkelingen

DDN (DataDirect Networks), de in Santa Clara gevestigde leverancier van high performance storage systemen heeft de wind mee. AI, life science, automotive driving en finance zijn de segmenten waar de vraag exponentieel groeit.

DDN vaart wel bij AI-ontwikkelingen image

Het Californische bedrijf heeft een lange geschiedenis in het leveren van opslagarrays voor supercomputing en high-performance computing. AI-achtige toepassingen hebben GPU-verwerking nodig, wat betekent dat steeds meer ondernemingen high performance opslag zijn gaan gebruiken. DDN, de gevestigde specialist in het segment HPC, heeft hier profijt van en werkt al meer dan vier jaar samen met Nvidia en gebuikt de GPU’s van deze leverancier waaronder het Nvidia DGX-platform.

Kurt Kuckein, DDN's VP voor Marketing, vertelde tijdens een recente ontmoeting in het kader van de IT Press Tour: "Er is nu al een geïnstalleerd volume van meer dan 5.000 DGX-systemen. De onstuimige groei van de markt doet de onderneming dus goed.” Generative AI, waarbij de AI-systemen naast verwerking van talen ook content produceren zoals beeld en geluid, stellen steeds hogere eisen. En we staan nu pas aan het begin van de revolutie.

Kurt: “We ervaren nieuwe uitdagingen op het gebied van energieverbruik en efficiëntie. Moore’s law ging uit van een verdubbeling per 18 maanden, bij AI zitten we nu op een factor 5000 in twee jaar.”

Om dit te faciliteren zijn nieuwe computermodellen nodig waarbij parallelle verwerking voorop staat.­ De compute laag weet aar de content staat en heeft dan geen filer meer nodig, dat scheelt een server in de keten. In dit proces is Nvidia al vier jaar de partner, en de Graze ARM-systemen gaan helpen bij het verhogen van de efficiency.

Een andere troef is QLC-storage. Kurt claimt 50 tot 80% lagere kosten als voor quantum level cel storage wordt gekozen. Daarmee is het geheugen flink goedkoper dan flash, maar als keerzijde is de performance wel lager.

DDN heeft onlangs een volledig flash EXAScaler array gelanceerd, de A1400 X2, die SSD's met QLC (4 bits/cel) flash gebruikt en verwacht dat de combinatie van flashsnelheid en capaciteit (1,45 Pbyte in een 2 RU) succesvol zal zijn bij toepassingen van generatieve AI. De A1400 X2 biedt tot 8 Pbyte aan TLC (3 bits/cel) en QLC NAND in 12 RU met een hoofdchassis met TLC-drives en 2 x QLC-drive uitbreidingen.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!