Redactie - 22 juni 2023

'NAVO en NASA gebruiken onbewust encryptiechips van het Chinese Hualan'

De Chinese fabrikant van encryptiechips Hualan staat al enkele jaren vermeld op de Amerikaanse Entity List. Het bedrijf zou verdachte banden hebben met het Chinese leger. Desondanks maken ook diverse Amerikaanse overheidsorganisaties waaronder NASA gebruik van chips van Hualan. Dat geldt ook voor de NAVO.

'NAVO en NASA gebruiken onbewust encryptiechips van het Chinese Hualan' image

Dit meldt WIRED op basis van een analyse. Hualan staat al sinds juli 2021 op de Entity List, een zwarte lijst met bedrijven waarmee Amerikaanse organisaties geen producten naar mogen exporteren. In de praktijk wordt een vermelding op de lijst echter ook gezien als een waarschuwing voor Amerikaanse bedrijven om geen producten van deze partij aan te schaffen.

Initio

Via een dochteronderneming van Hualan genaamd Initio zouden encryptiechips van het Chinese bedrijf echter toch hun weg vinden naar Amerikaanse partijen. Initio is een bedrijf dat zijn hoofdkantoor in Taiwan heeft gevestigd. Het bedrijf sinds 2016 in handen van Hualan. Initio levert to de dag van vandaag encryptiechips aan Westerse fabrikanten van versleutelde harde schijven. Deze Westerse fabrikanten hebben op hun beurt diverse klanten in de Westerse luchtvaart en defensiesectoren. Ook onder meer NASA, de NAVO en het Britse leger zouden gebruik maken van hardware waarin de encryptiechips van Hualan verwerkt zijn.

Het gebruik van de chips leidt tot zorgen bij Westerse security-onderzoekers. Zij vrezen voor backdoors die via de chips hun weg vinden naar hardware gebruikt door organisaties die met gevoelige informatie werken. "Als een bedrijf op de entiteitenlijst staat met een specifieke waarschuwing zoals deze, komt dat omdat de Amerikaanse regering zegt dat dit bedrijf actief de militaire ontwikkeling van een ander land ondersteunt", zegt Dakota Cary, een op China gerichte research fellow bij de Amerikaanse denktank Atlantic Council tegen WIRED. "Het zegt dat je niet bij hen moet kopen, niet alleen omdat het geld dat je uitgeeft naar een bedrijf gaat dat die opbrengst zal gebruiken ter bevordering van de militaire doelen van een ander land, maar omdat je het product niet kunt vertrouwen."

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!