Witold Kepinski - 22 juni 2023

Nieuwe SDK voor Apple visionOS

Apple heeft aangekondigd dat er nieuwe softwaretools en -technologieën verkrijgbaar zijn waarmee ontwikkelaars baanbrekende apps kunnen maken voor Apple Vision Pro, de eerste ruimtelijke computer van Apple.

Nieuwe SDK voor Apple visionOS image

 Vision Pro draait op visionOS, ’s werelds eerste ruimtelijke besturingssysteem. Daarmee kunnen gebruikers in de ruimte om hen heen van digitale content genieten op de natuurlijkste en meest intuïtieve manier die er is: met hun ogen, handen en stem, aldus Apple. 

Vanaf heden kunnen Apple ontwikkelaars van over de hele wereld een heel nieuwe klasse apps maken die het eindeloze canvas van Vision Pro optimaal benutten. Zo voegen ze digitale content naadloos samen met de fysieke wereld om buitengewone nieuwe ervaringen te creëren. Met de SDK voor visionOS kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van mogelijkheden van Vision Pro en visionOS om gloednieuwe apps te maken op het gebied van productiviteit, design, gaming en nog veel meer.

In juli 2023 opent Apple ontwikkelaarslabs in Cupertino, Londen, München, Shanghai, Singapore en Tokio, waar ontwikkelaars hun apps zelf op Apple Vision Pro kunnen testen. Ook kunnen ze daar hulp krijgen van de technici van Apple. Teams van ontwikkelaars kunnen bovendien een ontwikkelaarskit aanvragen, zodat ze hun apps rechtstreeks op Apple Vision Pro kunnen bouwen en testen.

“Apple Vision Pro geeft een heel nieuwe kijk op wat er met computers mogelijk is. Ontwikkelaars kunnen visionOS-apps gaan bouwen met de krachtige frameworks die ze al kennen. Vervolgens kunnen ze met nieuwe innovatieve tools en technologieën zoals Reality Composer Pro nog meer doen om hun gebruikers gloednieuwe dingen te laten beleven”, aldus Susan Prescott, Vice President Worldwide Developer Relations bij Apple. “Door gebruik te maken van de ruimte om de gebruiker heen, krijgen onze ontwikkelaars meer mogelijkheden. Zo kunnen ze voor hun gebruikers nieuwe manieren bedenken om te communiceren, te werken of van nieuwe soorten entertainment te genieten. We zijn heel benieuwd waar onze ontwikkelaars allemaal mee gaan komen.”

Door gebruik te maken van dezelfde frameworks die ze van andere Apple platforms al kennen, zoals Xcode, SwiftUI, RealityKit, ARKit en TestFlight, kunnen ontwikkelaars nieuwe ervaringen bedenken die gebruikmaken van de baanbrekende features van Apple Vision Pro. Met deze tools kunnen ontwikkelaars nieuwe soorten apps maken die een heel nieuwe beleving geven. Denk aan vensters die diepte hebben en 3D-content weergeven, volumes die van alle kanten kunnen worden bekeken, en ruimten die de gebruiker helemaal onderdompelen in een onbegrensde 3D-omgeving. Om ontwikkelaars te helpen 3D-content voor apps en games in visionOS te optimaliseren, is er een nieuwe Xcode-tool genaamd Reality Composer Pro. Daarmee kunnen ze 3D-modellen, animaties, afbeeldingen en geluiden previewen en voorbereiden, zodat die er op Vision Pro allemaal fantastisch uitzien. Daarnaast kunnen ontwikkelaars hun apps laten draaien in de nieuwe visionOS-simulator, zodat ze verschillende lay-outs en belichtingen in kamers kunnen testen. En elk framework voor ontwikkelaars bevat ingebouwde ondersteuning voor de innovatieve toegankelijkheidsfeatures van Apple, om te zorgen dat apps voor spatial computing en visionOS voor iedereen toegankelijk zijn.

Ontwikkelaars die met Unity-tools aan 3D-apps en -games hebben gewerkt, kunnen hun Unity-apps vanaf volgende maand overzetten naar Apple Vision Pro. Op die manier kunnen ze de kracht van het device optimaal benutten.

De SDK voor visionOS, de nieuwe versie van Xcode, Simulator en Reality Composer Pro zijn op developer.apple.com verkrijgbaar voor leden van het Apple Developer Program. Geregistreerde Apple ontwikkelaars hebben toegang tot verschillende hulpmiddelen waarmee ze apps voor Apple Vision Pro kunnen ontwerpen, ontwikkelen en testen: uitgebreide technische documentatie, nieuwe ontwerpkits en nieuwe interface-richtlijnen voor visionOS.

Meer informatie over het ontwerpen van apps voor Apple Vision Pro is te vinden op developer.apple.com/visionos. Daar kunnen ontwikkelaars vanaf volgende maand ook een ontwikkelaarskit aanvragen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!