Hans Steeman - 27 juni 2023

Phison, bijna iedereen gebruikt de producten, niemand kent de fabrikant

Phison is een Taiwanese OEM (Original Equipment Manufacturer) die een cruciale rol vervult bij het produceren van op flashtechnologie gebaseerde producten. Phison Electronics Corporation is een bedrijf dat voornamelijk controllers voor NAND-flashgeheugenchips ontwerpt, produceert en verkoopt. Deze worden geïntegreerd in flash-gebaseerde producten zoals USB-flash drives, geheugenkaarten en solid-state drives.

Phison, bijna iedereen gebruikt de producten, niemand kent de fabrikant image

Als OEM produceren ze al 23 jaar eindgebruikers producten. Op de markt verschijnen de producten altijd onder de merknaam van de klant. Het is daarmee een grote onbekende, maar wel met een cruciale rol in de markt. 

Dutch IT Channel had tijdens de IT Press Tour de kans om met Michael Wu, General Manager en president bij Phison, te spreken op het Phison-kantoor in San Jose (Silicon Valley). Michael Wu: “25% van de SSD-drives op de wereldmarkt is Phison inside. Wij leven van het ontwikkelen van de controllers die voor ons bij TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited) geproduceerd worden. We kopen wafers met NAND-geheugens in (16 exabyte ruwe NAND per jaar) en snijden deze tot losse componenten. De leveranciers van de NAND-fabrieken maken meer NAND-geheugens dan ze zelf kunnen gebruiken. Phison gebruikt het overschot om SSD's met een wit label te bouwen. Phison kan zijn SSD's niet van een merknaam voorzien, omdat dit zou concurreren met de eigen klanten. Ze zijn daarmee onzichtbaar voor de eindgebruiker. Na het snijden van de wafers “verpakken we de chips” tot kant en klare eindproducten, in overeenstemming met het design van de klant en nemen ook de garantieregeling voor onze rekening.”

Omdat Phison een ontwerppartner is voor de grote SSD-leveranciers, is het een van de eersten die betrokken is bij nieuwe SSD-technologieën, zoals de nieuwste 3D NAND, cellen in QLC-formaat en PCIe-interfacegeneraties. Of zoals Wu zegt: “We are the early NAND enabler.”

Tijdens het bezoek kondigde Wu aan dat het bedrijf samenwerkt met topinnovators uit de technologische industrie om zijn IMAGIN+ flashgeheugenplatform voor ondernemingen aan te bieden. Een oplossing voor gebruik in AI- en edge deployments, high-performance computing en andere data-intensieve workloads. Wu: “Phison is al tientallen jaren een leider op het gebied van flashinnovatie en is trots om de Phison IMAGIN+ service te introduceren.” Bekende en gerenommeerde OEM-, ODM- en high-tech-fabrikanten vertrouwen op Phison voor het leveren van designs, high-density, high-bandwidth en low-power flash-oplossingen met versnelde time-to-market. Het bedrijf werkt nauw samen met Seagate, de wereldwijde leverancier van opslagoplossingen, om hun aanbod van high-performance flashoplossingen uit te breiden. Daarnaast werkt Phison samen met ruimtevaartlogistiekprovider Skycorp om datasolutions door het op maat leveren voor gebruik in het International Space Station en voor toekomstige ruimtemissies.

Door: Hans Steeman

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!