Wouter Hoeffnagel - 29 juni 2023

Asimo Networks en Afiber bundelen krachten rondom industrie 4.0

Asimo Networks, speler op het gebied van netwerkdiensten, en Afiber, speler in het bouwen en leveren van op maat gemaakte glasvezelnetwerken, bundelen de krachten. De partijen gaan een strategische samenwerking aan. De focus ligt hierbij op de industriesector, die de partijen willen ondersteunen bij hun transformatie naar industrie 4.0.

Asimo Networks en Afiber bundelen krachten rondom industrie 4.0 image

Binnen de industriesector spelen momenteel veel innovatietrajecten. Denk bijvoorbeeld aan robotisering binnen productieomgevingen, uitdagingen binnen de olie- en gassector en de continu groeiende datavolumes die bij het ontwikkelen van farmaceutica en chemie komen kijken. Dit is niet alleen in voorgenoemde sectoren zo; ook in de hightechindustrieën wordt continu geïnnoveerd. Deze trend wordt ook wel ‘Industry 4.0’ wordt genoemd. De trend wordt mede gedreven door nieuwe automatiseringstechnieken als Artificiële Intelligentie (AI) en Machine Learning (ML), maar ook een nieuwe generatie robots en het Internet of Things (IoT)

OT en IT van elkaar scheiden

“De razendsnelle ontwikkeling van nieuwe technologische toepassingen zorgen ervoor dat Operationele Technologie (OT) steeds meer eisen stelt aan een netwerk. Wat je zeker niet wilt is dat je OT van hetzelfde netwerk gebruik gaat maken als je Informatie Technologie (IT). Deze toepassingen stellen verschillende eisen aan het netwerk maar zie je ook steeds meer integreren in elkaar”, aldus Daniël van Wijnen, CTO en eigenaar van Asimo Networks.

Innovatieprojecten worden onder andere gedreven door een steeds competitiever wordende markt waarin data gedreven operatie steeds centraler komt te staan en automatisering en flexibilisering van processen belangrijker is dan ooit. Maar waar je meer afhankelijk bent van data en waar de mate van automatisering in je processen opschroeft, neemt ook de behoefte aan betrouwbaarheid van je applicatiehosting en netwerk toe.

Dennis de Vries, VP Strategic Alliances; “Zeker bij de adoptie van zelfsturende voertuigen in je productie- of distributieomgeving is het belangrijk dat er een ultrakorte, maar vooral voorspelbare en stabiele, vertraging (latency) zit tussen de applicatie en het voertuig. Dat realiseer je niet door je applicatie in een cloudomgeving in het buitenland te hosten en deze te benaderen via een VPN-tunnel waar de route nog wel eens van kan wisselen. Voor een optimaal rendement zul je hier beter over na moeten denken.”

Datacenters NorthC

Voor het hosten van Operationele Technologie (OT) wordt daarom steeds vaker gekeken naar locaties dichterbij huis. Daar komt ook NorthC Datacenters (NorthC) in het spel, dat over een landelijk dekkend netwerk van regionale datacenters in Nederland beschikt. Het vertrekpunt van de samenwerking is de opdracht om Asimo Networks met Afiber connectiviteit naar de NorthC datacenters in Rotterdam Zestienhoven en Amsterdam te brengen. Zo kan Asimo in de twee grootste lucht- en zeehavengebieden van Nederland haar netwerkdiensten leveren.

NorthC is een bestaande partner van zowel Asimo en Afiber. Vincent Wammes is Strategic Sales Director bij NorthC. Wammes: “Hoogwaardige connectivity is van essentieel belang voor verwerking van data in de nabije omgeving. Je hebt dan een flexibele/hybride omgeving nodig die aan de variërende eisen van verschillende applicaties kan voldoen.”

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Vertiv BW week 5 liggend groen/vierkant oranje 27-11-2023 tm 04-12-2023
Vertiv BW week 5 liggend groen/vierkant oranje 27-11-2023 tm 04-12-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!