Redactie - 30 juni 2023

Microsoft en OpenAI aangeklaagd wegens stelen van data

Microsoft en OpenAI krijgen binnenkort misschien met een groepsrechtszaak te maken voor het schrapen van data zonder toestemming. Indien de zaak aanvaard wordt, kan het de bedrijven miljarden kosten.

Microsoft en OpenAI aangeklaagd wegens stelen van data image

Een zestiental anonieme mensen hebben Microsoft en OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, aangeklaagd voor het verzamelen van persoonlijke informatie zonder toestemming. In de zaak, die werd ingediend bij de rechtsbank in San Francisco, geven ze aan dat de bedrijven niet de wettelijke middelen hebben ingezet om data te verzamelen voor het trainen van hun AI-model en dat ze die gegevens in plaats daarvan hebben 'geschraapt' zonder ervoor te betalen.

300 miljard woorden van internet geschraapt

In de aanklacht schrijven ze dat er bestaande protocols zijn om persoonlijke informatie en andere teksten op legale wijze te kopen, maar dat Microsoft en OpenAI een andere aanpak kozen: diefstal. ‘Ze hebben systematisch en zonder toestemming 300 miljard woorden van het internet geschraapt, van boeken, artikels, websites en webpostjes, waaronder persoonlijke informatie. OpenAI deed dat in het geheim en zonder zich te registreren als een data broker, wat nodig is volgens de wet’, aldus de aanklacht.

De indieners klagen verder aan dat die informatie nu in de AI-producten van het bedrijf zit en dat op die manier de gegevens gelekt kunnen worden, met risico’s voor de privacy van miljoenen mensen. De aanklagers willen dat de zaak een ‘class action’ groepsrechtszaak wordt, waarop meerdere mensen kunnen intekenen, met een mogelijke schadevergoeding tot 3 miljard dollar. Microsoft en OpenAI hebben nog niet op de aanklacht gereageerd.

Controversie rondom gebruik van data

OpenAI heeft zijn generatieve AI, ChatGPT, eind vorig jaar gelanceerd. De chatbot heeft gezorgd voor een hele hype rond generatieve AI, maar is ook al van bij het begin controversie omdat het niet duidelijk is op welke informatie het algoritme werd getraind, en hoeveel van die informatie bijvoorbeeld auteursrechtelijk beschermd is, of kan gezien worden als persoonlijke gegevens.

In samenwerking met Data News

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!