Witold Kepinski - 07 juli 2023

KPN verruilt telefooncentrales voor straatkasten

KPN heeft twintig telefooncentrales ontmanteld en overgedragen aan de nieuwe eigenaren. Daarbij zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt, in lijn met onze circulaire ambities. Hiermee komt 15.000 vierkante meter vrij voor woningbouw of bedrijfsruimtes. Dit biedt ruimte aan bijna 200 nieuwe woningen in gemeenten als Amsterdam, Berkel en Rodenrijs, Zwolle en Eindhoven.

KPN verruilt telefooncentrales voor straatkasten image


Het gaat om telefooncentrales in de plaatsen: Aalten, Amsterdam, Badhoevedorp, Berkel en Rodenrijs, Best, Bunnik, Dordrecht, Dronten, Eindhoven, Hendrik Ido-Ambacht, Hoevelaken, Leusden, Nijkerk, Nijverdal, Nuenen, Sint-Oedenrode, Son en Breugel, Valkenswaard, Waalre en Zwolle.


In de plaats van deze telefooncentrales zijn (glasvezel)straatkasten of PoP-stations (Point of Presence) geplaatst. Een straatkast neemt slechts enkele vierkante meters in beslag en een PoP 15 vierkante meter. Het gebruikte vloeroppervlak vermindert hiermee met ruim 98%. KPN gaat de komende jaren nog veel meer centrales overdragen, zodat deze ook beschikbaar komen voor de woningmarkt en het stroomverbruik verder daalt.

Wouter Stammeijer, Chief Technology en Digital Officer en lid van de Raad van Bestuur van KPN: "We hebben inmiddels op circa vier miljoen adressen glasvezel aangelegd, waardoor onze klanten supersnel en stabiel internet hebben. Maar glasvezel heeft ook het grote voordeel dat het minder energie en ruimte nodig heeft. Met de overdracht van de ouderwetse telefooncentrales, komt er ruimte voor woningbouw vrij en besparen we flink op energie."

Energiebesparing van 500 huishoudens
Dankzij de glasvezelstraatkasten en PoP-stations wordt een enorme winst geboekt op het stroomverbruik. KPN bespaart op deze twintig plekken circa 1.400 MWh per jaar aan stroom wat overeen komt met het jaarlijks stroomverbruik van zo’n 500 huishoudens.

Circulair ontmantelen
Telefooncentrales zijn technische ruimtes met een kabelkelder, een hoofdverdeler, telecomapparatuur, batterijruimtes en grote koelinstallaties. Voordat een telefooncentrale kan worden overgedragen aan een derde partij moet er veel gebeuren. KPN doet dit zeer zorgvuldig door ervoor te zorgen dat de centrales circulair worden ontmanteld. Bijna alle metalen krijgen weer een nieuwe bestemming, het koper dat gebruikt werd voor het netwerk wordt bijvoorbeeld verwerkt door erkende recyclers en komt zo weer als grondstof op de markt terecht en wordt beschikbaar voor hergebruik.

Glasvezeluitrol op volle snelheid
KPN legt op grote schaal glasvezel aan. Het landelijke kopernetwerk wordt vervangen door een landelijk glasvezelnetwerk, zodat klanten de beste kwaliteit internet, telefonie en TV behouden. Eind 2026 wil KPN, samen met Glaspoort, circa 80% van Nederland glasvezel bieden. Op plekken waar glasvezel ligt en klanten daarop zijn overgezet schakelt KPN het kopernetwerk af. In februari kondigde KPN aan dit op ruim 2,1 miljoen adressen in gang te gaan te zetten. Het verlaten van de telefooncentrales is daarop een logisch gevolg.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!