Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2023

IDC: PC-markt in Q2 opnieuw gekrompen

De wereldwijde pc-verzendingen daalden in het tweede kwartaal van 2023 (2Q23) met 13,4% op jaarbasis. Het gaat om het zesde achtereenvolgende kwartaal met krimp als gevolg van macro-economische tegenwind, een zwakke vraag vanuit zowel de consumenten- als de commerciële sector en een verschuiving in IT-budgetten weg van de aankoop van apparaten. Ondanks de slechte resultaten presteerde de markt beter dan verwacht voor het kwartaal.

IDC: PC-markt in Q2 opnieuw gekrompen image

Dit meldt marktonderzoeker IDC in zijn Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker. Door de over het algemeen zwakke vraag bleven de voorraadniveaus langer dan verwacht boven normaal. Dit omvat zowel afgewerkte systemen op kanaalniveau als de toeleveringsketen. Tot nu toe is geen enkele pc-fabrikant immuun gebleken voor de uitdagingen van de markt. Met uitzondering van Apple en HP kenden alle toonaangevende bedrijven gedurende het kwartaal een daling met dubbele cijfers.

Apple en HP

Apple profiteert van een gunstige vergelijking op jaarbasis, aangezien het bedrijf tijdens 2Q22 te maken had met bevoorradingsproblemen als gevolg van COVID-gerelateerde sluitingen in de toeleveringsketen.

HP had het afgelopen jaar juist te maken gehad met een overaanbod aan voorraden en nadert nu genormaliseerde voorraadniveaus, wat zich weerspiegelt in het groeitempo van het bedrijf in Q2.

Verhoogde kanaal- en componentvoorraad

"Een verhoogde kanaal- en componentvoorraad trekt opnieuw de markt naar beneden", zegt Jitesh Ubrani, onderzoeksmanager voor IDC's Mobility and Consumer Device Trackers. "En ondanks dat deze problemen langzaam afnemen, blijven veel leveranciers van componenten lagere prijzen aanbieden in een poging hun voorraad op te ruimen, hoewel pc-makers en kanalen nog steeds voorzichtig zijn met nieuwe systemen vanwege de verminderde vraag."

"De achtbaan van vraag en aanbod waarmee de pc-industrie de afgelopen vijf jaar te maken heeft gehad, was buitengewoon uitdagend", zegt Ryan Reith, group vice president voor IDC's Client Device Trackers. "Bedrijven willen niet worden betrapt op een tekort aan aanbod zoals in 2020 en 2021, maar tegelijkertijd lijken velen aarzelend om de grote gok te wagen op een herstel van de markt. Aan de kant van de consument zien we een terugkeer aan pre-pandemische gewoonten waarbij computerbehoeften worden gedeeld over meerdere apparaten, en we zijn ervan overtuigd dat de portemonnee van de consument de voorkeur zal geven aan smartphones boven de pc. Aan de commerciële kant zorgen vermindering van het personeelsbestand (voor veel grote bedrijven) en de introductie van alleen generatieve AI voor meer verwarring over waar een al verlaagd budget moet worden geplaatst."

IDC's Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker verzamelt gedetailleerde marktgegevens in meer dan 90 landen. Het onderzoek omvat onder meer historische en voorspelde trendanalyses.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!