Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2023

ZorgSpectrum kiest SoftwareOne voor implementatie FinOps-raamwerk

Zorg- en dienstverlening ZorgSpectrum kiest SoftwareOne voor de implementatie van een FinOps-framework (Cloud Financial Management). SoftwareOne levert hierbij via haar FinOps Discovery Pack gerichte ondersteuning. Dankzij het omarmen van het FinOps-framework zijn de clouduitgaven voor de organisatie met 75% teruggedrongen.

ZorgSpectrum kiest SoftwareOne voor implementatie FinOps-raamwerk image

FinOps biedt inzicht in clouduitgaven en levert tools en processen voor het beheersen van cloudresources. SoftwareOne wijst erop dat de enorme adoptie van cloudrescources ook een hoop overbodige uitgaven met zich kan meebrengen. Zo streeft de discipline ernaar de bedrijfswaarde via de cloud te maximaliseren.

Optimalisatieslag

Door het juist interpreteren van door FinOps gegenereerde data, kunnen organisaties inefficiënties identificeren, kosten toewijzen aan specifieke projecten of teams, het cloudgebruik optimaliseren en gefundeerde beslissingen nemen. ZorgSpectrum was op zoek naar concrete handvatten om hun cloudgebruik te optimaliseren en beter zicht te krijgen en te houden op de clouduitgaven. Daarnaast wilde de IT-afdeling meer workloads naar de cloud migreren, met als doel het creëren van meer flexibiliteit.

Bij de opstart van het FinOps Discovery Pack wordt een assessment uitgevoerd die laat zien wat de sterke en zwakke cloud-punten van de organisatie zijn. Zo werd duidelijk dat ZorgSpectrum niet alle optimalisatiemogelijkheden van Azure gebruikt. Dus werd er een FinOps Fundamentals workshop gegeven, waarbij de organisatie kennismaakt met de best practices van de FinOps Foundation, en een Azure Cost Management & Pricing workshop, die duidelijke handvatten geeft voor het beheren en controleren van de kosten. Ook hielp SoftwareOne met het inrichten en optimaliseren van PyraCloud, SoftwareOne’s platform voor software- en cloudportfoliobeheer. Met behulp van het nieuwe beleid labelt ZorgSpectrum voortaan alle resources en heeft ZorgSpectrum via managementrapportages volledig zicht op de uitgaven.

Cloudgebruik optimaliseren

ZorgSpectrum kan met behulp van managementrapportages kosten toewijzen aan specifieke projecten of teams, het cloudgebruik optimaliseren en gefundeerde beslissingen nemen op basis van gebruiksgegevens. De kostenbesparende maatregelen, gebaseerd op het FinOps assessment en de daaropvolgende workshops, leverden hen een directe besparing van 75% op. Dankzij het FinOps Discovery Pack creëerde ZorgSpectrum de ideale aanpak om een end-to-end FinOps-beleid op te zetten. Door de cloudomgeving goed in te richten en met PyraCloud te beheren, kan ZorgSpectrum alle cloudresources labelen, budgetten structureren en de omgeving optimaliseren. PyraCloud zorgt voor aanbevelingen (gebaseerd op real-time data) om onderbenutte resources te identificeren. ZorgSpectrum heeft nu een duidelijk beeld van de mogelijkheden en interne overeenstemming om workloads naar de cloud te verplaatsen - met dank aan de vlotte begeleiding van SoftwareOne.

Richard Peper, manager ICT bij ZorgSpectrum: “Het team van SoftwareOne helpt bij mij het neerzetten van een sterk FinOps-fundament, door middel van tagging van alle resources, opstellen en structureren van de budgetten en het optimaliseren van de omgeving. Het is een zeer soepele en gerichte ondersteuning die ons nu in staat stelt om efficiënter in de cloud te werken.”

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!