Redactie - 20 juli 2023

FIOD verdenkt Brabants Ixus Trade van omzeilen exportbeperkingen Rusland

De Fiscale Opsporingsdienst (FIOD) verdenkt IT-groothandel Ixus Trade uit Moerdijk ervan exportbeperkingen naar Rusland te omzeilen. Het bedrijf zou computeronderdelen leveren aan het land die voor zowel civiele als militaire doeleinden ingezet kunnen worden.

FIOD verdenkt Brabants Ixus Trade van omzeilen exportbeperkingen Rusland image

De Financial Times meldt dat de eigenaar van Ixus Trade, de in de Sovjet-Unie geboren Konstantin T., is aangehouden. De FIOD bevestigt dat een 41-jarige man uit Etten-Leur is aangehouden op verdenking van het omzeilen van de sanctiewetgeving tegen Rusland. Zijn voorarrest is met veertien dagen verlengd.

Bij de arrestatie is beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie, evenals de magazijnvoorraad van het bedrijf. De website van Ixus Trade is op het moment van schrijven onbereikbaar.

Het onderzoek is gestart na informatie van de Douane. De verdachte had een eenmanszaak die computeronderdelen exporteerde naar voornamelijk Rusland. Opmerkelijk is dat na inwerkingtreding van de nieuwe handelssancties tegen Rusland op 26 februari 2022 de export naar Rusland sterk afnam. Daarentegen nam de export naar uitwijklanden zoals Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten sindsdien juist sterk toe. Het opsporingsteam vermoedt dat de verdachte via uitwijklanden goederen exporteerde, die vervolgens alsnog in Rusland terechtkwamen.

Export via uitwijklanden

Ixus Trade zou computeronderdelen hebben geleverd aan Rusland die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden ingezet. Het bedrijf zou hiermee exportrestricties tegen Rusland hebben geschonden. De eigenaar zou de onderdelen exporteren naar zogeheten 'uitwijklanden'. Denk hierbij aan Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Via deze landen zouden de onderdelen hun weg naar Rusland hebben gevonden.

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er aanvullende sancties, waaronder financiële sancties, afgekondigd tegen Rusland en Belarus. Ook zijn beperkingen opgelegd met betrekking tot de levering van goederen aan Rusland. Overtreding van sanctieregelingen is strafbaar op basis van de Sanctiewet en de Wet op de economische delicten. De opsporing van overtreding van de financiële sancties is belegd bij de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De FIOD spoort personen en entiteiten op die proberen die sancties te omzeilen of die niet aan de sancties voldoen. De FIOD heeft echter niet de taak om gesanctioneerden of hun bezittingen te traceren en hun vermogen te bevriezen.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!