Wouter Hoeffnagel - 26 juli 2023

Gartner: Nieuwe Java-licenties van Oracle kosten twee tot vijf keer zoveel

Nieuwe licenties van Oracle voor Java gaan bedrijven twee tot vijf keer zoveel kosten dan het oude licentiemodel. Oracle wil klanten actief stimuleren de overstap te maken naar zijn nieuwe licentiemodel.

Gartner: Nieuwe Java-licenties van Oracle kosten twee tot vijf keer zoveel image

Dit blijkt uit een analyse van Gartner waarover The Register bericht. Oracle introduceerde begin dit jaar nieuwe licentievoorwaarden voor Java. Het Java SE Universal Subscription-abonnementsmodel is gebaseerd op een tarief per medewerker per maand voor. Het richt zich op het gebruik van Java SE op desktopsystemen, servers en in de cloud.

Noncompliance fees

Gartner waarschuwt dat Oracle actief inzet op het controleren van compliance met licenties. Het stelt dat veel bedrijven in 2026 hierdoor waarschijnlijk tegen ongeplande 'noncompliance fees' aanlopen. Zo'n dertig procent van de bedrijven die Java gebruikt zouden niet compliant zijn met hun contracten met Oracle.

De marktonderzoeker verwacht dat veel bedrijven alternatieven gaan onderzoeken voor Java en dat in 2026 acht op de tien Java-applicaties op Java-runtime van andere leveranciers draaien. Denk daarbij aan Azul, Amazon Coretto en IBM Semuru. Dit percentage ligt momenteel op 23%.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!