Wouter Hoeffnagel - 03 augustus 2023

Europese bedrijfsleiders verwachten grote impact van generatieve AI

Meer dan negen op de tien Europese bedrijfsleiders verwachten dat verschillende functies binnen hun organisatie beïnvloed gaat worden door generatieve AI. Met name data-analyse, communicatie, kantoor- administratieve en financiële functies worden naar verwachting het meeste beïnvloed door de nieuwe technologie.

Europese bedrijfsleiders verwachten grote impact van generatieve AI image

Dit blijkt uit onderzoek naar generatieve AI, uitgevoerd door The Harris Poll in opdracht van Insight Enterprises.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder professionals op directieniveau of hoger bij bedrijven met meer dan 1.000 werknemers, verkent de huidige en toekomstige beslissingen en sentimenten rond generatieve AI-technologieën. De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek laten zien dat:

  • 92% van de Europese bedrijfsleiders denkt dat AI invloed zal hebben op een groot aantal functies
    -Data-analist/datawetenschapper (28%) staat daarbij bovenaan de lijst
  • Meer dan de helft van de respondenten noemt verbeterde productiviteit van werknemers (52%) als de belangrijkste reden om in de komende drie jaar generatieve AI te gaan gebruiken
    -Gevolgd door verbeterde klantenservice (44%) en automatisering van workflows in de organisatie (39%)
  • 72% van de Europese organisaties is bezig met het ontwikkelen van beleid/strategieën rond generatieve AI of heeft al beleid/strategieën rondom generatieve AI opgesteld of geïmplementeerd

49% noemt veiligheid en beveiliging als hun belangrijkste zorg rondom de implementatie van generatieve AI, gevolgd door kwaliteit en controle (43%), en naleving van wet- en regelgeving (37%)

'Nadenken over implementatie en integratie'

Adrian Gregory, Insight EMEA President: “Generatieve AI is een hot topic geworden vanwege de voortdurende vooruitgang. Nu 92% van de Europese bedrijfsleiders van mening is dat technologie een impact gaat hebben op een breed scala aan functies, is het van cruciaal belang om na te denken over het beste gebruik en de integratie ervan binnen organisaties. Als Fortune 500 Solutions Integrator weten we dat succesvolle IT- adoptie en - transformatie plaatsvindt wanneer mensen en technologie in harmonie samenwerken. Generatieve AI kan functies en processen stroomlijnen, nieuwe rollen creëren en het ondernemingslandschap een nieuwe vorm geven. Dit is een geweldige technologische innovatie en als deze op de juiste manier wordt ingezet, kan het een grote en positieve impact hebben op het bedrijfsleven.”

Het volledige Insight-rapport ‘Verder dan hypothetische situaties: Het begrijpen van de echte mogelijkheden van generatieve AI’ is hier beschikbaar. 

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!