Wouter Hoeffnagel - 03 augustus 2023

IBM geeft inzage in emissies van IBM Cloud workloads

IBM lanceert een nieuwe tool waarmee bedrijven de uitstoot van broeikasgassen (BKG) door clouddiensten kunnen volgen en hun duurzaamheidsprestaties kunnen verbeteren. De IBM Cloud Carbon Calculator is een op AI gebaseerd dashboard dat inzage geeft in de emissiegegevens van verschillende IBM Cloud workloads, zoals AI, high performance computing (HPC) en financiële diensten.

IBM geeft inzage in emissies van IBM Cloud workloads image

Over verschillende sectoren heen omarmen bedrijven modernisering door in te zetten op hybride cloud en artificiële intelligentie. Zo willen ze verder digitaal transformeren zonder in te boeten aan veerkracht, performantie, beveiliging en compliancy, terwijl ze zich tegelijkertijd blijven richten op waardecreatie en duurzamere bedrijfspraktijken. Volgens een recent onderzoek van IBM wijst 42% van de ondervraagde CEO's milieuduurzaamheid aan als hun grootste uitdaging voor de komende drie jaar[1][1]. Tegelijkertijd meldt het onderzoek dat CEO's onder druk staan om generatieve AI te implementeren en tegelijkertijd het beheer van data moeten afwegen om die AI succesvol te maken.

Nieuwe uitdagingen rondom duurzaamheid

De toename in dataverwerking die nodig is voor AI workloads brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor organisaties die hun broeikasgasemissies willen verlagen. Meer dan 43% van de ondervraagde CEO's maakt al gebruik van generatieve AI om strategische beslissingen te onderbouwen, dus organisaties moeten zich voorbereiden op het vinden van een balans tussen het uitvoeren van high-performance workloads en duurzaamheid.

Om klanten te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden, is de IBM Cloud Carbon Calculator ontworpen om snel patronen, afwijkingen en uitschieters in data op te sporen die mogelijk geassocieerd worden met een hogere uitstoot van broeikasgassen. Gebaseerd op technologie van IBM Research en door een samenwerking met Intel, maakt de tool gebruik van machine learning en geavanceerde algoritmes om organisaties te helpen bij het ontdekken van emissie-hotspots en hen te voorzien van inzichten ter bevordering van hun emissiereductiestrategie.

Grote toestroom van data beheren

"Bij iedere AI-transformatie moeten bedrijven nadenken over hoe ze de grote toestroom van data in cloud- en on-premise omgevingen kunnen beheren. Dit is van cruciaal belang nu we zien dat organisaties steeds meer onder druk komen te staan van onder andere investeerders, toezichthouders en klanten om hun CO2-uitstoot te verminderen," zegt Alan Peacock, General Manager, IBM Cloud.

"Voor IBM is het verminderen van de impact op het milieu, om een duurzamere toekomst te creëren, een topprioriteit. Daarom zetten we ons in om klanten te helpen met zowel hun duurzaamheids- als bedrijfsdoelen. Met de op AI-gebaseerde IBM Cloud Carbon Calculator krijgen klanten een beter inzicht in de broeikasgasemissies die gepaard gaan met hun IT-workloads en geven we ze inzichten om hun strategieën aan te passen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen."

Uitstoot van broeikasgassen meten

Klanten gebruiken de IBM Cloud Carbon Calculator al om hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Zo gebruikt e.tres, een Argentijns e-commerce platform, het dashboard om de uitstoot van broeikasgassen te meten.

"De manier waarop mensen winkelen is aan het veranderen en wij zijn vastbesloten om onze klanten te helpen een probleemloze onlinewinkelervaring te bieden die wordt ondersteund door een hoog niveau van duurzaamheid. Terwijl we onze klanten helpen hun digitale bedrijven van energie te voorzien met ons innovatieve e-commerce platform, staat duurzaamheid centraal in alles wat we doen, met onze e3Eco oplossing. Dankzij de IBM Cloud Carbon Calculator, mogelijk gemaakt door AI, kunnen we de duurzaamheid van de activiteiten van onze klanten, hun technologie en logistieke zendingen verbeteren. Op deze manier kan elk e-commerce portaal duurzaam worden door de uitstoot van broeikasgassen te meten en te compenseren", aldus Diego Gorischnik, CEO van e.tres.

Functies

De IBM Cloud Carbon Calculator is ontworpen om klanten met slechts een paar klikken toegang te geven tot op standaarden gebaseerde gegevens over de uitstoot van broeikasgassen voor IBM Cloud workloads. De calculator bevat de volgende functies:

  • Traceren van de uitstoot van verschillende workloads tot op het cloudserviceniveau voor zakelijke accounts: Klanten krijgen gedetailleerde BKG-emissiegegevens voor hun workloads op IBM Cloud, waardoor ze de BKG-emissies van individuele cloudservices en -locaties kunnen visualiseren en volgen, in overeenstemming met het Greenhouse Gas Protocol. Met handige filters kunnen klanten emissieprofielen voor verschillende locaties en een scala aan services bekijken. Momenteel omvat de tool veelgebruikte klassieke en cloud-native infrastructuurservices, en er is een uitbreiding van de servicedekking gepland per kwartaal.
  • Identificeer hotspots voor broeikasgasemissies en mogelijkheden voor verbetering: Klanten krijgen de mogelijkheid om emissies te analyseren per maand, kwartaal en jaar, waardoor ze regelmatig inzicht krijgen in de voortgang van hun doelstellingen. Toegang tot emissietrends en -patronen helpt om afwijkingen en hotspots te ontdekken. Hierdoor kunnen klanten de verkregen inzichten bijna in realtime gebruiken om hun strategieën aan te passen, de werkdruk op verschillende locaties te optimaliseren en uiteindelijk de uitstoot te verminderen.
  • Gebruik data voor rapporten over broeikasgasemissies: Klanten hebben toegang tot de output en audittrajecten die worden gegenereerd door de IBM Cloud Carbon Calculator om te voldoen aan hun rapportagebehoeften. Daarnaast kunnen bedrijven hun emissiegegevens integreren in de IBM Envizi ESG-suite3, waardoor ze beter in staat zijn om verdere analyses en rapportages uit te voeren.

De IBM Cloud Carbon Calculator is een aanvulling op IBM's bestaande portfolio van duurzaamheidsoplossingen en consulting expertise. Dit portfolio omvat onder meer de IBM Envizi ESG Suite, IBM Turbonomic, IBM Planning Analytics en IBM LinuxONE, die organisaties helpen hun duurzaamheidsdoelen te stellen, te operationaliseren en te bereiken.

Via het dashboard kunnen klanten onder meer de uitstoot van broeikassen in relatie tot de 4e generatie Intel Xeon Scalable-processoren monitoren. IBM Cloud introduceerde dit jaar deze processor van Intel, die de meest duurzame processoren van het bedrijf tot nu toe zijn.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!