Wouter Hoeffnagel - 06 augustus 2023

Tweetal bekent schuld aan witwassen in zaak rondom cryptodiefstal Bitfinex

Een tweetal bekend in de Verenigde Staten schuld aan witwassen in een zaak rondom de diefstal van ongeveer 120.000 bitcoins van het Hongkongs cryptoplatform Bitfinex in 2016. De buit is met de huidige wisselkoers zo'n 3,6 miljard dollar waard.

Tweetal bekent schuld aan witwassen in zaak rondom cryptodiefstal Bitfinex image

Het getrouwde stel van respectievelijk 35 en 33 jaar oud is in februari 2022 door de Amerikaanse FBI gearresteerd na een onderzoek naar de diefstal. Hierbij zijn 95.000 van de 120.000 gestolen bitcoins getraceerd naar digitale wallets die onder beheer staan van het tweetal.

119.754 bitcoins gestolen

Het gaat om de Russische oprichter van marketingbedrijf MixRank en het gedecentraliseerde identiteitsplatform Endpass. Hij is getrouwd met de CEO van marketingbedrijf SalesFolk. De man zou via niet geïdentificeerde tools toegang hebben weten te krijgen tot het netwerk van Bitfinex. Hier voerde hij naar verluid ruim 2.000 frauduleuze transacties uit, waarmee 119.754 bitcoins naar cryptowallets onder zijn beheer zijn verstuurd.

De man zou zijn sporen hebben geprobeerd te wissen door onder meer inloggegevens en logbestanden te vernietigen. Ook zou hij de gestolen bitcoins hebben doorgestuurd en verspreid over een groot aantal wallets, in een poging zijn betrokkenheid te verbergen. Kort voor zijn arrestatie kregen de Amerikaanse autoriteiten een versleuteld bestand in handen, waarin de adressen en private sleutels van zo'n 2.000 cryptowallets staan vermeld. Deze wallets zijn later nagenoeg allemaal gekoppeld aan de aanval, meldt de FBI.

Tot twintig jaar celstraf

De oprichter van MixRank en Endpass bekent in de zaak schuld aan samenzwering tot witwassen. Hij kan tot twintig jaar celstraf opgelegd krijgen. Zijn vrouw en CEO van SalesFolk pleit schuldig aan samenzwering tot witwassen en samenzwering tot het plegen van fraude in de VS. Voor beide vergrijpen kan zij tot vijf jaar celstraf opgelegd krijgen.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!