Wouter Hoeffnagel - 08 augustus 2023

Tot 400 miljoen euro kosten voor Deutsche Bahn door vervangen Huawei-apparatuur

Deutsche Bahn verwacht tot 400 miljoen euro aan kosten te moeten maken indien het Huawei-apparatuur in zijn netwerk moet vervangen. Ook kunnen vernieuwingsplannen vijf tot zes jaar vertraging oplopen.

Tot 400 miljoen euro kosten voor Deutsche Bahn door vervangen Huawei-apparatuur image

Dit blijkt uit interne documenten van de Duitse spoorwegmaatschappij die in handen zijn van het Duitse Der Spiegel. Deutsch Bahn heeft sinds 2015 fors geïnvesteerd in Huawei-apparatuur. De Duitse overheid overweegt echter een zogeheten 'rip-and-replace'-order uit te geven voor Huawei-apparatuur. Dit betekent in de praktijk dat Deutsch Bahn dan verplicht is Huawei-apparatuur in zijn netwerk te vervangen.

Tot 800 basisstations vervangen

In de documenten is een analyse uitgevoerd over de impact van dit mogelijke besluit. Deutsch Bahn verwacht in dit geval alleen al in Noord-Duitsland tot 800 basisstations te moeten vervangen.

Al langer kijken Westerse overheden met argusogen naar apparatuur van het Chinese Huawei. Aanleiding hiervoor zijn zorgen over mogelijke spionage door de Chinese overheid; Westerse overheden zijn bang dat Europese gegevens via apparatuur van Chinese bedrijven als Huawei in handen valt van de Chinese overheid.

EU-lidstaten nemen maatregelen

Diverse Westerse overheden waaronder EU-lidstaten kondigde al maatregelen tegen het gebruik van Huawei-apparatuur aan. Denk hierbij aan het laten verwijderen of verbieden van het gebruik van Huawei-apparatuur in 5G-netwerken. Sommige landen waaronder Duitsland zijn hiermee terughoudend, maar staan in toenemende mate vanuit de Europese Commissie onder druk om maatregelen te nemen rondom het gebruik van Huawei-apparatuur in kritieke netwerken.

Ook andere Chinese bedrijven liggen overigens vanwege de spionagezorgen onder vuur. Denk hierbij aan ZTE en Hikvision.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!