Wouter Hoeffnagel - 17 augustus 2023

Minister Adriaansens ontneemt Inmarsat per 1 februari 5G-gerelateerde frequenties

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) grijpt in bij Inmarsat, een bedrijf dat satellietcommunicatie aanbiedt. Het bedrijf verliest per 1 februari 2024 zijn toegang tot radiofrequenties die het hiervoor gebruikt. Dit moet verdere vertraging bij de uitrol van 5G in Nederland voorkomen.

Minister Adriaansens ontneemt Inmarsat per 1 februari 5G-gerelateerde frequenties image

De beschikbaarheid van de 3,5GHz-frequenties voor het aanbieden van 5G-internet is in Nederland al jaren vertraagd. Een belangrijke oorzaak hiervoor is een slepend conflict met satellietbedrijf Inmarsat, dat bij het Friese dorp Burum over een satellietgrondstation beschikt. Via deze schotels kan het bedrijf noodoproepen van schepen op zee ontvangen. Het maakt hierbij gebruik van frequenties die ook nodig zijn voor 5G-netwerken. 

Verhuizing naar Griekenland

Al jaren is daardoor een conflict gaande tussen het ministerie van EZK en Inmarsat. Inmarsat wil zijn satellietgrondstation in Burum niet zomaar opgeven. In een kort geding stelde de rechter Inmarsat eerder in het gelijk. Eerder leek er een oplossing te zijn in de vorm van een verhuizing van het satellietstation naar Griekenland, iets waarvoor de Nederlandse overheid compensatie zou bieden.

Inmarsat stelt echter nu dat de vergunning die de Griekse telecomautoriteit afgeeft te kort is. Deze vergunning loopt tot eind 2027, terwijl het bedrijf een vergunning tot eind 2032 wil. Minister Adriaansens is echter van mening dat de Griekse vergunning Inmarsat 'voldoende zekerheid' geeft data het bedrijf ook na 2027 zijn activiteiten mag doorzetten. Zij noemt de eisen van Inmarsat onredelijk en ziet zich daarom genoodzaakt in te grijpen.

Nationaal Frequentieplan gewijzigd

Dit betekent in de praktijk dat Inmarsat de 3,5GHz-band vanaf 1 februari 2024 niet meer mag gebruiken, meldt minister Adriaansens in een brief aan de Tweede Kamer. Het Nationaal Frequentieplan wordt hiervoor gewijzigd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!