Wouter Hoeffnagel - 18 augustus 2023

ESET: 'Massale campagne gericht op stelen van Zimbra e-mailgegevens gaande'

Een massaal verspreide phishingcampagne is ontdekt die is gericht op het verzamelen van Zimbra-accountgegevens van gebruikers. De campagne is actief sinds april 2023 en loopt nog steeds.

ESET: 'Massale campagne gericht op stelen van Zimbra e-mailgegevens gaande' image

Hiervoor waarschuwt cybersecuritybedrijf ESET. Zimbra Collaboration is een open-kern samenwerkingssoftwareplatform, een populair alternatief voor zakelijke e-mailoplossingen. De doelwitten van de campagne zijn verschillende kleine en middelgrote bedrijven en overheidsinstellingen. Volgens de telemetrie van ESET bevindt het grootste aantal doelwitten zich in Polen; slachtoffers in andere Europese landen zoals Oekraïne, Italië, Frankrijk en Nederland zijn echter ook het doelwit. Latijns-Amerikaanse landen werden ook getroffen; Ecuador staat bovenaan de lijst van gedetecteerde aanvallen in die regio.

Landen getroffen door de campagne, volgens ESET-telemetrie

Niet bijzonder geavanceerd, maar wel succesvol

Ondanks het feit dat deze campagne technisch niet bijzonder geavanceerd is, is deze toch in staat om zich te verspreiden en met succes organisaties te compromitteren die Zimbra Collaboration gebruiken. "Aanvallers maken gebruik van het feit dat HTML-bijlagen legitieme code bevatten, met als enige verraderlijke element een link die naar de kwaadaardige host verwijst. Op deze manier is het veel eenvoudiger om een reputatiegebaseerd antispambeleid te omzeilen, vooral in vergelijking met meer gangbare phishingtechnieken, waarbij een kwaadaardige link direct in de e-mail wordt geplaatst," legt ESET-onderzoeker Viktor Šperka uit, die de campagne ontdekte.

"Doelorganisaties variëren; aanvallers richten zich niet op een specifieke vertical - het enige wat slachtoffers verbindt, is dat ze Zimbra gebruiken," voegt Šperka toe. De populariteit van Zimbra Collaboration onder organisaties met lagere IT-budgetten zorgt ervoor dat het een aantrekkelijk doelwit blijft voor aanvallers.

Phishing

In eerste instantie ontvangt het doelwit een e-mail met een phishingpagina in het bijgevoegde HTML-bestand. In de e-mail wordt het doelwit gewaarschuwd voor een update van de e-mailserver, deactivering van het account of een soortgelijke kwestie en wordt de gebruiker gevraagd op het bijgevoegde bestand te klikken. Na het openen van de bijlage krijgt de gebruiker een valse Zimbra-inlogpagina te zien die is aangepast aan de beoogde organisatie. Op de achtergrond worden de ingediende gegevens van het HTML-formulier verzameld en naar een server gestuurd die door de aanvaller wordt beheerd. Vervolgens kan de aanvaller mogelijk het getroffen e-mailaccount infiltreren.

Het is waarschijnlijk dat de aanvallers in staat waren om de beheerderaccounts van het slachtoffer te compromitteren en nieuwe mailboxen aan te maken die vervolgens werden gebruikt om phishingmails naar andere doelwitten te sturen. De campagne die ESET heeft waargenomen berust alleen op social engineering en gebruikersinteractie; dit is echter niet altijd het geval. beheerderaccounts.

Meer technische informatie over de campagne tegen Zimbra is beschikbaar in een blogpost van ESET op WeLiveSecurity.com.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!