Redactie - 18 augustus 2023

Rusland stopt samenwerking met luchtvaart IT provider SITA

Wijzigingen in het schema voor gegevensoverdracht voor het uitvoeren van internationale vluchten als gevolg van de terugtrekking van de Zwitserse gegevensprovider SITA (Societe Internationale de Telecommunication Aeronautiqes) uit Rusland hebben geen negatieve invloed op de Russische burgerluchtvaart, aldus het Russische Federale Agentschap voor Luchtvervoer in een verklaring. Dit meldt het Russische persbureau TASS, dat onder controle van Kremlin en Putin staat.

Rusland stopt samenwerking met luchtvaart IT provider SITA image

"Wijzigingen in het schema voor gegevensoverdracht dat nodig is voor het onderhouden van internationale vluchten die worden uitgevoerd door Russische en buitenlandse luchtvaartmaatschappijen op Russische luchthavens die verband houden met de terugtrekking uit de Russische luchtvaartmarkt van de wereldwijde dienstverlener SITA, hebben geen negatieve invloed op de activiteiten van de burgerluchtvaart", aldus de verklaring zo meldt TASS.

Russische luchtvaartmaatschappijen en luchthavens introduceren sinds 2022 alternatieve transmissieverbindingen van andere informatiesystemen, waaronder in eigen land geproduceerde toepassingen. "Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar Rusland uitvoeren, maken ook met succes gebruik van alternatieve transmissieverbindingen", merkte het bureau op.

Dat gezegd hebbende, werd het grootste deel van de SITA-diensten in 2022 uitgeschakeld, benadrukte het Russische ministerie van Transport. Bovendien voegde het ministerie eraan toe dat het al bezig is met de kwestie van importvervanging van sectorale IT-oplossingen.

Eerder meldde het dagblad RBC dat Russische luchtvaartmaatschappijen dit najaar in de problemen zouden kunnen komen omdat de 'luchtvaart SWIFT' is uitgeschakeld van SITA-kanalen aldus TASS.

Het Russische IT-bedrijf ORS staat klaar om te profiteren van het vertrek van de wereldwijde concurrent uit Rusland. De CEO Alexander Sizintsev ziet geen probleem met het vervangen van de producten van SITA door Russische software. De passagiers, verzekert de IT-manager, zullen niet worden beïnvloed door de verandering.

SITA wordt gebruikt door meer dan 2,5 duizend luchtvaartmaatschappijen in 200 landen en de tech toepassingen worden gebruikt op 90% van alle internationale vluchten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!