Wouter Hoeffnagel - 21 augustus 2023

Klokkenluider: C2000 functioneert nog slechter dan zijn voorganger

De problemen op het communicatienetwerk C2000 van de politie gaan vroeg of laat leiden tot slachtoffers, waarschuwt een klokkenluider. Het netwerk fungeert in de praktijk nog slechter dan zijn voorganger.

Klokkenluider: C2000 functioneert nog slechter dan zijn voorganger image

De klokkenluider doet zijn uitspraken tegenover NU.nl. Het C2000-netwerk is sinds 2020 in gebruik. Het verving een eerder netwerk van de politie, dat juist vanwege allerlei problemen is vervangen. C2000 moest uitkomst bieden. De klokkenluider meldt echter dat het C2000-netwerk in de praktijk slechter functioneert dan zijn voorganger.

Veel klachten

Zo zouden er sinds de ingebruikname van het netwerk veel klachten zijn binnengekomen over C2000. De meldingen zouden sneller binnenkomen dat het netwerkteam dat verantwoordelijk is voor C2000 kan wegwerken. De klokkenluider stelt dat de problemen inmiddels dusdanig omvangrijk zijn, dat een oplossing niet meer realistisch is.

Peter de Leeuw, politieagent en lid van politievakbond ACP, bevestigt op persoonlijke titel tegenover NU.nl. "Het is niet de vraag óf het een keer fout gaat, maar wanneer", stelt De Leeuw. Politievakbond ACP is kritisch over het C2000-netwerk en diende vorig jaar nog een klacht in bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Die is een onderzoek gestart naar het netwerk, waarvan de resultaten eind juli met de korpsleiding van de politie en ACP zijn gedeeld. Alle betrokken partijen kunnen nu zienswijze te delen, waarna het oordeel van de Arbeidsinspectie definitief is en openbaar wordt.

'Problemen liggen bij de aanbesteding'

"De aanzet voor alle problemen ligt al bij de aanbesteding in 2016", zegt Michiel Steltman van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland tegen de nieuwswebsite. "De aanbesteding is benaderd als de aanschaf van een product, terwijl het eigenlijk een dienst is: een communicatiedienst."

Steltman stelt dat de overheid een communicatiedienst had moeten aanbesteden met een inspanningsverplichting voor de leverancier. Dit aangezien je van te voren bij een dienst nooit goed kan inschatten wat je over vijf of tien jaar nodig hebt. Een inspanningsverplichting zorgt dat het netwerk wordt aangepast aan de behoeftes van gebruikers.

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) erkent de veranderende behoeftes. Het ministerie meldt dat 'de omgeving waarin het nieuwe netwerk opereert sinds de aanbesteding is veranderd'.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!