Wouter Hoeffnagel - 21 augustus 2023

Duitsland: Alle risicovolle hardware uit netwerken verwijderen ongeacht kosten

Duitsland wil alle systemen die een dreiging kunnen vormen verwijderen uit zijn telecomnetwerken. De kosten die hiermee gemoeid zijn spelen hierbij geen rol.

Duitsland: Alle risicovolle hardware uit netwerken verwijderen ongeacht kosten image

Dit meldt Nancy Faeser, minister van Binnenlandse Zaken, in een interview met het Duitse Handelsblatt. De houding van de Duitse regering rondom het onderwerp is een belangrijke kanteling; Duitsland was voorheen juist terughoudend met het nemen van maatregelen tegen hardware van specifieke partijen in zijn netwerken. Zo gaf het niet toe aan druk vanuit de Amerikaanse overheid om het gebruik van Huawei-hardware in zijn telecomnetwerken aan banden te leggen.

'Duitse netwerkproviders nemen niet snel genoeg actie'

Faeser is kritisch over Duitse netwerkproviders, die niet snel genoeg actie zouden ondernemen tegen de aanwezigheid van hardware die potentiële securitydreigingen met zich meebrengen. De minister stelt dat deze risico's lang genoeg bekend zijn, en providers voldoende tijd hebben gehad om hierop in te spelen.

Al langer is duidelijk dat het verwijderen van dergelijke hardware uit Duitse netwerken kostbaar is. Zo is naar schatting zo'n 60% van alle netwerkapparatuur in Duitse 5G-netwerken geleverd door Huawei. Deutsche Bahn, dat in handen is van de Duitse overheid, schatte eerder deze maand nog de kosten van het vervangen van Huawei-hardware in alleen zijn eigen netwerken tot 400 miljoen euro kost.

Druk vanuit de EU

Tegelijkertijd staat Duitsland onder druk maatregelen te nemen, onder meer vanuit de Europese Unie (EU). Zo stelden Thierry Breton, Eurocommissaris voor Interne Markt, in juni nog dat de EU zich niet kan verloren kritieke afhankelijkheden in stand te houden die in een later stadium als wapen kunnen worden ingezet tegen de EU.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!