Redactie - 22 augustus 2023

Rodin Broadband Groningen en ViberQ zijn failliet verklaard

Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is failliet. Dit meldt de gemeente Midden-Groningen op haar website. De rechtbank in Groningen heeft verder het Groninger glasvezelbedrijf Rodin Fiber, dat opereert onder de handelsnaam ViberQ, onlangs failliet verklaard.

Rodin Broadband Groningen en ViberQ zijn failliet verklaard image

De Provincie heeft namens gemeente Midden-Groningen opdracht gegeven om snel internet aan te leggen in de buitengebieden en kleine kernen. Dat gebeurt met subsidie omdat de aanleg in dunbevolkte gebieden niet rendabel is voor glasvezelbedrijven. Rodin voerde dat uit onder de naam ‘Snel Internet Groningen’. Rodin is helaas door de rechter failliet verklaard. De curator zoekt nu een koper voor het netwerk van de onderneming, zodat de aanleg van snelle internetverbindingen door kan gaan.

Wethouder Annemiek Hoesen van gemeente Midden-Groningen kent en begrijpt de dringende behoefte aan snel internet in de buitengebieden en kleine kernen: “Kinderen hebben het nodig voor het maken van schoolopdrachten. Daarnaast werken inwoners steeds meer thuis en zijn onze ondernemers in het buitengebied ook steeds afhankelijker van goed internet voor hun bedrijf. Het is ontzettend vervelend dat deze aanleg door het faillissement nu weer vertraagd is. Als gemeente Midden-Groningen maken we ons hier sterk voor en zetten we ons in om hier zo snel mogelijk duidelijkheid over te krijgen”

De curator geeft in hun berichtgeving aan dat ze hun best doen om zo snel mogelijk een koper te vinden voor het netwerk van de onderneming. Het verkopen van een internet-netwerk is wel ingewikkeld en kost tijd. De curator geeft aan dat er voor bestaande klanten ondanks het faillissement voorlopig niets verandert. Zij hoeven zich geen zorgen te maken geeft de curator aan. Zij hebben ervoor gezorgd dat er geld is om door te gaan alsof er geen faillissement is. Dat betekent dat ze de aansluitingen gewoon in stand kunnen houden en dat mensen die een actief internetabonnement van Rodin hebben, daar gewoon gebruik van kunnen blijven maken. 

ViberQ hag volgens de curator geen last van het faillissement omdat het een apart onderdeel is binnen Rodin. ViberQ kon daarom doorgaan met het aanleggen van glasvezel in Harkstede en Hellum. Maar ook ViberQ is nu failiet.

De Provincie verstrekt de subsidie voor de aanleg van snel internet in kleine kernen en het buitengebied. Gemeente Midden-Groningen is in contact met de Provincie maar heeft beperkt invloed op het proces. De gemeente gaat ervan uit dat de aanleg doorgaat als de curator een overnamekandidaat vindt.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!