Wouter Hoeffnagel - 23 augustus 2023

Gartner: Chipsector ziet omzet uit AI-chips met 20% stijgen

Halfgeleiders die zijn ontworpen voor het uitvoeren van workloads gerelateerd aan kunstmatige intelligentie (AI) zijn in 2023 goed voor een wereldwijde omzet van 53,4 miljard dollar voor de chipsector, voorspelt marktonderzoeker Gartner. Dit is een stijging van 20,9% ten opzichte van 2022.

Gartner: Chipsector ziet omzet uit AI-chips met 20% stijgen image

“De ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI en het toenemende gebruik van een breed scala aan AI-gebaseerde applicaties in datacenters, edge-infrastructuur en eindpuntapparaten vereisen de inzet van hoogwaardige grafische verwerkingseenheden (GPU’s) en geoptimaliseerde halfgeleiderapparaten. Dit stimuleert de productie en inzet van AI-chips”, zegt Alan Priestley, VP Analyst bij Gartner.

Groei met dubbele cijfers

De inkomsten uit AI-halfgeleiders maken gedurende de gehele prognoseperiode een groei met dubbele cijfers door, met een stijging van 25,6% in 2024 tot 67,1 miljard dollar (zie Tabel 1). Tegen 2027 is de omzet uit AI-chips naar verwachting meer dan verdubbeld ten opzichte van 2023 tot 119,4 miljard dollar.

Veel meer industrieën en IT-organisaties gaan systemen inzetten die AI-chips bevatten naarmate het gebruik van op AI-gebaseerde workloads in de onderneming volwassener wordt. Op de markt voor consumentenelektronica schatten Gartner-analisten dat tegen het einde van 2023 de waarde van AI-compatibele applicatieprocessors die in apparaten worden gebruikt 1,2 miljard dollar zal bedragen, ten opzichte van 558 miljoen dollar in 2022.

Meer op maat ontworpen AI-chips ingezet

De behoefte aan efficiënte en geoptimaliseerde ontwerpen ter ondersteuning van de kosteneffectieve uitvoering van op AI-gebaseerde workloads zal resulteren in een toename van de inzet van op maat ontworpen AI-chips. “Voor veel organisaties zullen grootschalige implementaties van op maat gemaakte AI-chips de huidige overheersende chiparchitectuur – discrete GPU’s – vervangen voor een breed scala aan AI-gebaseerde workloads, vooral die gebaseerd op generatieve AI-technieken”, aldus Priestley.

Generatieve AI stimuleert ook de vraag naar krachtige computersystemen voor ontwikkeling en implementatie. Veel leveranciers die hoogwaardige GPU-gebaseerde systemen en netwerkapparatuur aanbieden gaan naar verwachting op korte termijn aanzienlijke voordelen zien. Op de lange termijn verwacht Gartner nu de hyperscalers op zoek zijn naar efficiënte en kosteneffectieve manieren om deze applicaties in te zetten, een toename in het gebruik van op maat ontworpen AI-chips.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Forecast: AI Semiconductors, Worldwide, 2021-2027, 2Q23 Update.' Leer hoe u leiding kunt geven aan veranderingen die worden gestimuleerd door generatieve AI in het gratis Gartner-webinar 'How CIOs Can Lead Through Generative AI's Business Implications'.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!