Wouter Hoeffnagel - 25 augustus 2023

Britse boete voor Morgan Stanley wegens communicatie via WhatsApp

De Amerikaanse bank Morgan Stanley krijgt van de Britse energietoezichthouder Ofgem een boete opgelegd van ruim 5,4 miljoen pond, omgerekend zo'n 6,3 miljoen euro. Aanleiding hiervoor is communicatie door energietraders van de bank via WhatsApp op privételefoons, waardoor deze niet goed zijn geregistreerd door Morgan Stanley.

Britse boete voor Morgan Stanley wegens communicatie via WhatsApp image

Met zijn werkwijze schendt Morgan Stanley Britse transparantieregels, waarin is vastgelegd dat communicatie over transacties gerelateerd aan energieproducten moeten worden geregistreerd. Zo kunnen banken deze communicatie indien nodig in een later stadium aan de toezichthouder overhandigen. Door het gebruik van WhatsApp op privé-apparaten is dit echter niet gebeurd.

Interne regels niet nageleefd

De toezichthouders melden dat de interne regels van Morgan Stanley het gebruik van WhatsApp voor het bespreken van transacties niet toestaan. De Amerikaanse zou echter onvoldoende maatregelen hebben genomen om naleving van de regels zeker te stellen.

Met de boete wil Ofgem een duidelijke boodschap naar de markt sturen dat spelers moeten voldoen aan alle regels. Morgan Stanley zou inmiddels maatregelen hebben genomen om herhaling te voorkomen. Ook meldt de toezichthouder dat de Amerikaanse bank aan het onderzoek meewerkte. Het kreeg daarom een lagere boete opgelegd; deze had kunnen oplopen tot 7,7 miljoen Britse pond.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!