Witold Kepinski - 24 augustus 2023

AWS lanceert Landing Zone voor de Baseline Informatiebeveiliging Overheid

Amazon Web Services (AWS) heeft de Landing Zone voor het Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO)-normenkader geactiveerd om hiermee haar Nederlandse klanten te ondersteunen bij hun compliance-behoeften. Daarnaast heeft AWS laten zien te voldoen aan de BIO Thema-uitwerking Clouddiensten. Dit certificaat betekent dat AWS-klanten in de hele Nederlandse publieke sector AWS-diensten kunnen gebruiken, wetende dat de in het certificaat genoemde AWS-diensten voldoen aan de strenge eisen die worden gesteld aan het gebruik van clouddiensten. Deze afstemming op de vereisten van BIO Thema-uitwerking Clouddiensten demonstreert AWS’ voortdurende inzet om te voldoen aan de strenge verwachtingen voor cloud service providers zo meldt de cloud gigant.

AWS lanceert Landing Zone voor de Baseline Informatiebeveiliging Overheid image

Baseline Informatiebeveiliging Overheid
Het BIO-normenkader is een informatiebeveiligingsraamwerk waaraan de vier lagen van de Nederlandse publieke sector zich moeten houden. Dit betekent dat het Rijk, alle provincies, gemeenten en waterschappen verplicht zijn om te voldoen aan het BIO-normenkader.

Om AWS-klanten te ondersteunen bij het aantonen van hun naleving van het BIO-normenkader, heeft AWS een Landing Zone voor het BIO-normenkader ontwikkeld. Deze Landing Zone voor het BIO-raamwerk is een vooraf geconfigureerde AWS-omgeving die al rekening houdt met een subset van de technische controls van het BIO-normenkader. Het is een handige tool die een startpunt biedt van waaruit klanten hun eigen AWS-omgeving verder kunnen bouwen.

Voor meer informatie over de BIO Landing Zone Clouddiensten, zie de AWS Reference Guide for the Dutch Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) and BIO Thema-uitwerking Clouddiensten in AWS Artifact

Baseline Informatiebeveiliging Overheid Thema-uitwerking Clouddiensten
Naast het BIO normenkader is er nog een informatiebeveiligingsraamwerk dat speciaal is ontworpen voor het gebruik van clouddiensten: ‘BIO Thema-uitwerking Clouddiensten’. Deze BIO Thema-uitwerking Clouddiensten is een leidraad voor Nederlandse clouddienstgebruikers om hen te helpen bij het formuleren van controls en doelstellingen bij het gebruik van clouddiensten. Cloudgebruikers kunnen het zien als een aanvullend normenkader bovenop het BIO-normenkader.

AWS werd in februari 2023 geëvalueerd door een derde onafhankelijke auditpartij, EY CertifyPoint, naar aanleiding waarvan is vastgesteld dat AWS met succes heeft aangetoond dat Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2), Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) en Amazon Relational Database Service (Amazon RDS)-diensten compliant zijn. Het certificaat dat de naleving van AWS illustreert en het rapport van EY CertifyPoint zijn beschikbaar op AWS Artifact. Het certificaat is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Lees hier het volledige blog in Engels. Voor meer informatie over de BIO Thema-uitwerking Clouddiensten, zie de AWS Reference Guide for the Dutch Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) and BIO Thema-uitwerking Clouddiensten in AWS Artifact.

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!