Wouter Hoeffnagel - 26 augustus 2023

Tornado Cash-oprichters in VS aangeklaagd wegens witwassen

Twee oprichters van Tornado Cash, een cryptomixer, zijn in de Verenigde Staten (VS) aangeklaagd wegens het witwassen van honderden miljoenen dollar aan cryptovaluta. Het tweetal zou hier miljoenen dollars aan hebben verdiend.

Tornado Cash-oprichters in VS aangeklaagd wegens witwassen image

Het gaat om een 34-jarige Amerikaan en een 49-jarige Rus. Tornado Cash is een zogeheten cryptomixer of crypto tumbler. Gebruikers kunnen hiermee de herkomst van cryptovaluta verbergen. Zij maken hierdoor cryptovaluta over naar Tornado Cash, dat dit geld in beheer neemt en vervolgens vanuit een andere cryptowallet het bedrag minus een percentage terugstort naar een wallet van de gebruiker. De herkomst is zo niet meer te achterhalen.

Over het gebruik van dergelijke diensten is discussie. Zo stellen tegenstanders dat cryptomixers cybercriminelen in de kaart spelen en in staat stellen via cybercriminaliteit verkregen cryptovaluta wit te wassen. Voorstanders stellen echter juist dat de platforms legitieme doelen dienen en de privacy kunnen vergroten.

'Oprichters wisten van gebruik door cybercriminelen'

De verdachten zouden er volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie bewust voor hebben gekozen geen know-your customer- en antiwitwasprogramma te implementeren. Dit is wettelijk echter wel verplicht. Ook zou het tweetal op hoogte zijn geweest van het gebruik van hun dienst door cybercriminelen. Zo ontvingen zij onder meer verzoeken en klachten van slachtoffers van Cybercrime. Zij zouden echter geen maatregelen hebben genomen om witwassen via hun dienst tegen te gaan.

Volgens de aanklacht maakte onder meer de Noord-Koreaanse cybercrimegroep Lazarus Group, die banden zou hebben met de Noord-Koreaanse autoriteiten, gebruik van Tornado Cash. De groep zou voor honderden miljoenen dollars aan cryptovaluta hebben witgewassen. Door de Lazarus Group als klant te hebben zou Tornado Cash sancties tegen Noord-Korea hebben geschonden. Later zou het bedrijf hiertegen wel maatregelen hebben genomen, maar in private chats hebben aangegeven dat deze maatregelen in de praktijk niet effectief zijn.

Een van de verdachte is inmiddels in de VS aangehouden. De andere verdachte zou zich in Dubai bevinden. Het tweetal kan tientallen jaren celstraf opgelegd krijgen indien zij schuldig worden bevonden.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!