Redactie - 29 augustus 2023

Polen onderzoekt aanval hackers op spoorwegnet

De Poolse Staatsspoorwegen (PKP) en het Poolse Persbureau (PPA) melden dat hackers zaterdagavond 26 augustus een ongeautoriseerd radiostopsignaal vervalst naar treinen in de noordwestelijke provincie Zachodniopomorskie. Meerdere stopsignalen stopten ongeveer twintig treinen, waardoor vertragingen en stilstand ontstonden. Volgens de BBC hebben hackers ook het Russische volkslied en de toespraak van de Russisch president Vladimir Poetin uitgezonden. Er werden twee verdachten aangehouden.

Polen onderzoekt aanval hackers op spoorwegnet image

De hackers gebruikte een ouderwetse radio om stopsignalen uit te zenden, wat grote schade aanrichtte aan het transportsysteem van de PKP. 

De Poolse inlichtingendiensten zijn een onderzoek gestart naar sabotage.

Eerder deze week waren een goederentrein en een regionale passagierstrein betrokken bij een kleine botsing en ontspoorde een intercitytrein in het noordoosten van Polen.

Polen is een belangrijk doorvoerknooppunt voor westerse wapens die naar Oekraïne worden gestuurd. Eerder zijn er mensen, vaak met een Wit-Russische en Russische nationaliteit, opgepakt die bij militaire locaties aan het spioneren waren of die Wagner PMC stickers op publieke locaties aan het plakken waren

Lees meer over de hackeraanval op Poolse treinen hier.


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!